Hökmark förlorade maktstrid i EU-toppen

Gunnar Hökmark (m) fick inte förnyat förtroende i den konservativa ledningen.


BRYSSEL. Moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, Gunnar Hökmark, förlorade toppstriden om ledarskapet i den konservativa och största partigruppen. Hökmark, som varit vice gruppledare sedan 2006, blev inte omvald under tisdagen.

– Gick inte så bra. Får se vad som kan komma i stället, skrev Gunnar Hökmark i ett twittermeddelande under onsdagsmorgonen.

Han misslyckades därmed i att befästa sin ställning som den näst mäktigaste svenske politikern i EU efter kommissionär Margot Wallström.

I stället diskuteras det att Hökmark kommer att nomineras till vice talman i Europaparlamentet, där det finns tolv stycken. Det skulle i så fall försämra hans chanser till politiskt inflytande jämfört med tidigare.

Att brittiska Tories, som åsiktsmässigt ligger närmare moderaterna än andra i partigruppen, lämnade den konservativa gruppen EPP-ED gjorde att Hökmark förlorade viktiga röster inför gruppledarvalet.

Tidigare bedömde han att hans ställning internt var stark:

–Jag tror att min ställning är rätt stark. Vi har haft en tuff valrörelse bakom oss och vi moderater och alliansen gick framåt trots att vi är i regeringsställning. Om vi tittar på våra kollegor i Nederländerna, i Tyskland och Frankrike så backade de konservativa. Vi gick framåt, även om det var marginellt. Det kommer att spela roll, sa Gunnar Hökmark till Nyheter24 vid ett tidigare tillfälle.

Fransmannen Joseph Daul omvaldes som väntat till gruppledare av de konservativa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.