Det var på USA:s nationaldag i fredags som världens rikaste man, SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk, började förverkliga sina hot om att bilda ett nytt parti. Det skedde genom en omröstning på hans egenägda plattform X, som över 1,2 miljoner väljare svarade på. Över 65 procent gjorde tummen upp för America Party.
Det mittenorienterade partiet ska stå för minskad statsskuld, försvarsmoderniseringar med hjälp av AI och robotar, avregleringar och yttrandefrihet, enligt ett inlägg. Dessutom nämns ”pro-tech” och natalism – ökad reproduktion som ett led i att säkerställa mänsklighetens fortlevnad. Musk själv har minst tolv barn med tre olika mödrar.
Musk är född i Sydafrika och kan därmed inte ställa upp i ett presidentval. Men han är långtifrån först med att starta ett tredje parti.
— Nya partier skapas ibland men det är en mycket, mycket liten chans att de blir framgångsrika, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Faller på valsystemet
Det beror på att det amerikanska valsystemet inte är proportionerligt som i Sverige. En kandidat vinner allt eller inget i de olika delstaterna och elektorsrösterna avgör.
— De (tredjepartierna) faller alltid på att valsystemet är så riggat mot dem, säger Blanck.
1992 tog Reformpartiets Ross Perot, miljardär och affärsman, hem 19 procent av rösterna i presidentvalet som vanns av demokraten Bill Clinton – utan att få någon elektorsröst.
— Många av dem (Perots väljare) skulle förmodligen ha röstat på George Bush den äldre, konstaterar Blanck.
På så sätt kan en tredjepartikandidat försvaga en presidentkandidat väljarna annars skulle sympatisera med. Trump funderade förmodligen på om han skulle ta över Reformpartiet, men valde en mer framgångsrik väg, enligt Blanck.
— Det han i stället gjorde var att ta över ett existerande parti.
I senare års presidentval har Libertarianernas och Gröna partiets kandidater fått något eller några procents stöd, utan att på allvar utmana Demokraternas och Republikanernas dominans.
Vill ha nytt parti?
I en Gallupundersökning från i höstas uppgav 58 procent av amerikanerna att de är för bildandet av ett tredje parti. Detta då de anser att de etablerade partierna gör ett dåligt jobb i att representera dem.
Och i en färsk mätning från opinionsinstitutet Quantus uppger 40 procent av amerikanerna att de är öppna för att stödja Musk politiskt. Stödet är ännu högre bland republikaner: bland dessa säger 23 procent att det är ”mycket troligt” och 34 procent att det är ”ganska troligt” att de skulle stödja America Party.