Den danske migrationsministern Kaare Dybvad Bek (S) slår an en positiv ton inför mötet. För tre år sedan när han tillträdde var det uppförsbacke för danska ”innovativa” förslag för att skärpa migrationspolitiken. Nu är läget ett annat, tycker han.
— Vi kan se hur flera länder har bytt position, antingen för att de har ändrat åsikt eller för att de har fått en ny regering, säger Kaare Dybvad Beck.
Tysk tyngd
Han nämner särskilt Tyskland, EU:s största land, som under ledning av sin nye förbundskansler Friedrich Merz har svängt 180 grader från Angela Merkels generösa flyktingpolitik. Nu hörs inte längre ”Wir schaffen das” (vi klarar det) från den tyska regeringen.
— Det är avgörande att den tyska regeringen har lagt in sin tyngd bakom en förändring, säger han.
I fredags möttes en hård kärna av EU-länder på Tysklands högsta bergstopp Zugspitze. Med på mötet var bland annat Italien, Danmark och Frankrike, men även den ansvarige EU-kommisionären Magnus Brunner. Bland annat diskuterade de hur EU skulle kunna lägga ut asylprocessen till länder utanför EU, alltså att asylansökningarna skulle behandlas där.
Dit är det fortfarande långt. Men det förslag som nu diskuteras är återvändandehubbar, dit asylsökande som fått avslag kan skickas i avvaktan på att skickas tillbaka till sina hemländer. Det är ett förslag som även den svenska regeringen vill pröva.
Forssell hemma
Migrationsminister Johan Forssell (M) är dock inte med på mötet i Köpenhamn, utan låter sin statssekreterare föra svensk talan.
Enligt den danske ministern är det nu allt fler länder som ställer sig bakom återvändandecentra utanför EU.
— Det finns självklart olika åsikter, men en majoritet av oss stödjer nu innovativa lösningar, säger Kaare Dybvad Bek.
— Vi har en situation där hälften av de människor som söker asyl i Europa får avslag. Men bara en av fyra sänds tillbaka till sitt ursprungsland.
Mötet i Köpenhamn kommer inte att fatta några beslut, utan är till för att ministrarna ska få diskutera aktuella frågor på ett informellt sätt.