Spänning inför albanskt val

Sali Berisha ska försöka utmanövrera socialisterna på nytt.


Förra kommuniststaten Albanien håller parlamentsval i dag. De två dominerande partierna är socialistpartiet, arvtagare till kommunistregimen, och demokratiska partiet, som utkämpat många fejder med kommunisterna.

Albanien är fortfarande ett av Europas fattigaste länder. Men ekonomin växer och hopp finns om en lysande framtid som turistland.

Demokraternas ledare, förre hjärtkirurgen Sali Berisha, hjälpte till att sätta punkt för kommunismen. Han var president 1992-97, då kaos utbröt på grund av pyramidspel. Han kom tillbaka som premiärminister 2005 med löften om en "ren" regim.

Albanien, med 3,2 miljoner invånare, har haft en tillväxt på över 5 procent per år under Berishas senaste ledarskap.

Tre döda i valvåld

Mycket nära efter demokraterna ligger i opinionsmätningarna socialisterna med Edi Rama, 44 år, i spetsen. Han har som borgmästare i Tirana fått beröm för att ha blåst nytt liv i den slitna huvudstaden. Både demokraterna och socialisterna vill att Albanien ska gå med i EU. Båda anklagar också varandra för korruption.

Under valrörelsen har tre människor dödats i valvåld. Valet i dag ses av både EU och USA som ett test på Balkanstatens förmåga att tillämpa demokrati. Båda har manat Albanien att sträva efter att hålla vad de beskriver som det första helt fria valet någonsin. Tidigare albanska val har inte uppfyllt internationella normer.

– Fusket får inte upprepas, sa USA: s ambassadör John Withers i förra veckan.

Svenska övervakare

Landet gick med i Nato i april och ansökte om EU-medlemskap samma månad. 64-årige Berisha lovar att fortsätta bygga vägar, industricentra och vattenkraftverk. Rama, tidigare konstnär, lovar modernisera Albanien och inrikta sig på tillväxt, speciellt inom jordbruk. Väljarna ska utse 140 parlamentsledamöter bland 4 000 kandidater från totalt 39 partier och allianser. Vallokalerna öppnades kl 7 och stängs kl 19. Bland de 3 000 valövervakarna finns 500 utlänningar, varav flera svenskar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!