Halv miljon kronor i körkortsmutor

"Hon hade en onaturligt hög frekvens av godkända förare av en viss nationalitet."


Du betalar och betalar. Men reglerna blir fler och fler. Eftersom Sverige har en nollvision gällande dödsolyckor i trafiken har körkortsutbildningen blivit allt striktare på senare år.

För de flesta kan detta ses som en positiv utveckling. Sveriges bilförare har en gedigen kunskap om vad det innebär att köra bil.

Samtidigt avslöjas det nu att det finns en kvinna som utnyttjat det faktum att många elever inte klarar och/eller har råd att betala de summor som trafikskolorna kräver.

För mellan fem och sju tusen kronor blev körkortet ditt. Men de godkända eleverna kommer nästan enbart från en viss nationalitet.

Grovt mutbrott

Grovt mutbrott är brottet. Gärningsmannen: En kvinnlig trafikinspektör i Göteborg som enligt åtalet tagit emot närmare en halv miljon kronor för att godkänna uppkörningar för körkortselever. Under tiden 2004 tills hon avslöjades i februari förra året har hon godkänt 70 körkortselever.

Samtidigt åtalas fyra män för grov bestickning eller bestickning. De har varit mellanhand mellan trafikinspektören och eleverna.

Kvinnan åtalas även för människosmuggling. Mot 50 000 kronor i ersättning har hon gift sig med en man från Albanien för att han skulle kunna komma till Sverige.

"Man sitter och avgör själv utan någon kontroll"

Detta är det första och största målet gällande trafikinspektörer som Riksenheten för korruption har hanterat. Detta trots att Vägverkets trafikinspektörer är en yrkeskategori där risken att utsättas för mutor tycks uppenbar.

–Tjänsten som trafikinspektör är unik. Man sitter och avgör själv utan någon kontroll. Det registreras inte någonstans var och hur man kört, det finns ingen kamera eller GPS, säger statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten för korruption till TT.

Det är han som lämnade in åtalet mot trafikinspektören. Avslöjandet skedde när Vägverket i sitt datasystem upptäckte att trafikinspektören, jämfört med andra inspektörer, hade en "onaturligt hög frekvens av godkända" körkortselever av en viss nationalitet, heter det i bevisningen.

Körkortseleverna behåller körkorten

Schultz har valt att inte gå vidare med de 70-tal körkortselever som betalat för sina körkort.

–Vi är inte säkra på vilka de är. Trafikinspektören, som i ett senare skede i utredningen hjälpte till, har bara kunnat peka ut ett fåtal. Det skulle också bli ett alldeles för otympligt mål. Jag har heller inte sett att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Kvinnan erkänt mutbrott men inte grovt sådant. Två av mellanhänderna nekar till bestickning medan två medger delvis.

Anders Borglund, chef för verksamhetsområde förarprov på Vägverket, säger att man har förstärkt kontrollen efter avslöjandet. Han vill inte avslöja detaljer men säger:

–Vi har en mycket tydligare och tätare uppföljning och mer övervakande profil. Det har ju också gjorts flera polisanmälningar om mutförsök den senaste tiden. Det visar ju att det finns trafikinspektörer som är ärliga.

Så här går en uppkörning till:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.