Uppskjutet beslut om EU-fördrag

Tysklands författningsdomstol skjuter upp godkännandet av EU:s nya fördrag.


"Det är glädjande att den tyska författningsdomstolen i dag slagit fast att Lissabonfördraget är förenligt med den tyska grundlagen", lyder statsminister Fredrik Reinfeldts första kommentar till beslutet.

"Vi har nu tagit ytterligare ett steg på vägen mot ett ikraftträdande av fördraget. Lissabonfördraget innebär att EU kan hantera dagens utmaningar bättre och mer effektivt", fortsätter det skriftliga uttalandet.

"Jag välkomnar förbundskansler Merkels ambition att de förtydliganden som domstolen kräver i tysk lag ska kunna ske under innevarande mandatperiod, det vill säga före det tyska valet den 27 september", avslutar Reinfeldt kommentaren.

Ett tvärt nej hade ställt till med stora problem i unionen och för det svenska ordförandeskapet. Nu blir det i stället en viss fördröjning eftersom ytterligare nationell lagstiftning behövs först enligt domstolen. Författningsdomstolen anser att parlamentets inflytande över EU-lagstiftning måste förtydligas.

Författningsdomstolen i Karslruhe hade fått klagomål om att fördraget skulle vara oförenligt med landets författning och om att för stor makt överlåts till EU:s olika beslutsorgan.

Det tyska parlamentet har sitt sista möte före sommaruppehållet på fredag. Men både förbundskansler Angela Merkels CDU och hennes socialdemokratiska regeringspartner SPD är beredda att sammankalla Bundestag för ett extra möte i slutet av augusti, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitungs (FAZ) nätupplaga.

Koalitionspartierna erbjuder oppositionen att redan under denna mandatperiod utarbeta en ny lag som uppfyller kraven i Författningsdomstolens domslut, säger Peter Struck, SPD:s ledare i förbundsdagen, till tidningen.

Tyska väljare ska utse ett nytt parlament i val den 27 september.

Innan fördraget kan bli verklighet återstår, utöver den tyska processen, en folkomröstning i Irland i oktober, en omtagning på grund av att det blev nej där förra året. Och de polska och tjeckiska EU-skeptiska presidenterna måste signera fördraget för att processen ska vara klar på deras hemmaplaner.

Lissabonfördraget är tänkt att ersätta EU:s nuvarande fördrag. Bland annat ska EU-länderna släppa sin rätt att stoppa beslut, veto, på en rad områden. EU-parlamentet får samtidigt mer makt, EU får en vald ordförande/president och en "utrikesminister". Det ska effektivisera beslutsprocessen vilket ses som nödvändigt ju fler medlemmar unionen får.

Riksdagen godkände för svensk del fördraget i november i fjol.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!