Fredag 22 Okt
Stockholm

Ny mätning: Irland ratar Lissabonfördraget

EU på väg tillbaka till frysboxen? Ny mätning på Irland dödförklarar nya EU-fördraget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IRLAND. Det kan bli det stora sänket för statsminister Fredrik Reinfeldts ordförandeskap i EU. En ny mätning från opinionsanalysföretaget Gael Poll visar att nej-sidan har övertaget inför folkomröstningen om Lissabonfördraget.

EU-topparna har oroligt tagit emot mätningen. Inför förra folkomröstningen 2008 lyckades nämligen Gael Poll rätt väl med att förutspå resultatet. 53,4 procent röstade nej, medan 46,6 röstade ja. Det överensstämmer någorlunda med Gael Polls prognos: 54 procent nej, 46 procent ja.

I den nya mätningen säger 59 procent att de tänker rösta nej till fördraget, och 41 procent att de tänker rösta ja. 15 procent är fortfarande osäkra.

På Svanbergskt manér har till och med näringslivets toppar gett sig in i kampanjen. Ryanair och vd Michael O'Leary har gått in med pengar för att försöka få irländarna att rösta ja till Lissabonfördraget.

– Uppriktigt sagt verkar många av dem som frontar ja-kampanjen inte vara särskilt populära och många har just tagit upp detta, säger Paul Murphy på Gael Poll.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela