EU-förslag om garantier för Irland

EU-garantier "ska lugna det irländska folket". Så ska det bli ja till Lissabon.


Enligt uppgift från diplomater på EU-toppmötet i Bryssel finns det nu ett förslag till hur garantierna som "ska lugna det irländska folket" och få dem att rösta ja till Lissabonfördraget ska utformas.

Det är en lösning som också ska kunna accepteras av den brittiska regeringen.

Britterna har varit oroliga för att de garantier som ges till Irland skulle kunna innebära att det brittiska parlamentet måste göra om sin ratificering av Lissabonfördraget. Den brittiska oppositionen leder stort i opinionsmätningarna och har lovat att ordna en folkomröstning om fördraget om de kommer till makten före det att Irland har folkomröstat en andra gång om fördraget.

För att det ska bli ett fördrag ges Irland ett antal garantier om skatter, neutralitet, abort, utbildning, och rätt att säga nej till homoäktenskap.

"Stats- och regeringscheferna, som är övertygade om att Lissabonfördraget kommer att ge bättre ramar för unionens agerande på ett stort antal områden, enades om rättsliga garantier som utformats för att undanröja det irländska folkets betänkligheter och på så sätt ge dem möjlighet att yttra sig igen om fördraget", skriver EU-ledarna i inledningen till slutsatserna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att garantierna till sist enbart kommer att beröra Irland och att ingenting tillförs för andra länder.

EU-ländernas ledare vill se ett snabbt ja från EU-parlamentet till förslaget om att ge José Manuel Barroso fem år till som ordförande för EU-kommissionen.

Det framgår av förslaget till slutsatser från toppmötet i Bryssel.

EU-ledarna ger nuvarande ordföranden Tjeckien, och Sverige som tar över den 1 juli, i uppdrag att bädda för ett ja i det nyvalda parlamentet när det möts för första gången i Strasbourg den 13-16 juli. Parlamentet måste godkänna Barroso för att han ska kunna förbereda sin nya period och leta nya kommissionärer.

Men trots hasten med Barroso framhåller EU-ledarna, i förslaget till slutsatser som TT läst, att Sverige och de övriga EU-länderna inte ska börja nominera kommissionärer förrän det står klart om de irländska väljarna har sagt ja till förslaget till nytt fördrag för EU, Lissabonfördraget, i oktober. Godkänns inte fördraget i Irland, vars väljare röstade nej i en första omröstning i juni förra året, kan det inte införas. Det innebär också att medlemsländerna förlorar rätten att nominera en kommissionär var.

Datum för omröstningen är inte bestämd, men EU-ledarna hoppas på ett ja.

EU-toppmötet "bekräftar sitt önskemål om att fördraget ska träda i kraft i slutet av 2009", heter det i förslaget till slutsatser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.