Sveriges EU-ordförandeskap inleds

"Sverige har börjat tala och Europa har börjat lyssna."


I onsdags inledde Sverige sitt EU-ordförandeskap. Till skillnad från sist, 2001, då Sverige hade en socialdemokratisk regering är den övergripande utmaningen i dag den finansiella och ekonomiska krisen som drabbat hela världen.

Fredrik Reinfeldt (m) har länge varit kritisk mot det socialdemokratiska ordförandeskap som hölls under Göran Perssons år som stadsminister. Men en sak menar Reinfeldt att han hoppas oppositionen kan göra:

–Att hålla borgfreden.

Sverige har börjat tala och Europa har börjat lyssna, sammanfattar utrikesminister Carl Bildt (m) tron på den svenska förträffligheten som nu ska skina i hela Europa. Och vad passar då inte bättre än att utsmycka ministerrådsbyggnaden med konst som för tankarna till Sveriges landskap, natur och hantverk.

Men många är det som tvivlar. Att Sverige till exempel vill se Lissabonfördraget gå igenom (om nu Irland får sin folkomröstning och röstar "rätt") under sitt ordförandeskap - som ett led i att stärka demokratin - anser vissa inte kommer att förändra de demokratiproblem som EU ofta har kritiserats för.

En annan central uppgift och utmaning är att ena EU-ländernas röst till FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i slutet av 2009. Och EU-minister Cecilia Malmström (fp) är hoppfull inför detta:

–Vi har höga ambitioner och vi är långt framme i klimatförhandlingarna. Vi har ett datum då vi ska vara enade, och då är det lättare att jobba mot det målet, sa hon under en presskonferens i Bryssel förra veckan.

Att expandera EU är också något som står högt på agendan. Carl Bildt påpekar dock att det inte bara handlar om en fortsatt östlig utvidning - utan också Turkiet, men också Albanien och Kroatien.

–Det finns också en nordisk vinkel på en utvidgning. Jag tänker då på Island som kan komma att ansluta sig till unionen, säger Carl Bildt.

Att knyta ihop de 100 miljoner människor som lever runt Östersjön kommer även att vara högt prioriterat. Ett förslag till en riktad strategi presenterades av EU-kommissionen den nionde juni i år och välkomnades av EU-minister Cecilia Malmström.

–Östersjöstrategin kommer att bli en av de frågor som Sverige prioriterar under ordförandeskapet. Vår ambition är att strategin ska antas på Europeiska rådets möte i oktober i år, sa Cecilia Malmström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.