Onsdag 16 Jun
Stockholm

Svennis avlyssnad av brittisk press

Brittiska News of the World misstänks ha avlyssnat tusentals personer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mediemogulen Rupert Murdochs tabloid News of the World misstänks ha anlitat privatdetektiver för att avlyssna förre brittiske förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson.

Brittisk polis utreder om det finns täckning för skandaluppgifterna. Även stjärnor som Jude Law, Gwyneth Paltrow och George Michael kan ha varit drabbade. I tre fall ska spaningsoffer ha fått stora skadestånd och mångmiljonbelopp för att hålla tyst om skandalerna.

Enligt The Guardian har polisen samlat in bevis om att News of the World gett privatdetektiver i uppdrag att avlyssna "2 000 eller 3 000" personer. Tidningens hovreporter Clive Goodman dömdes 2007 till fyra månaders fängelse efter att ha hackat mer än 600 sms från telefoner, som tillhörde anställda inom det brittiska kungahuset.

Efter utredningen kring Goodman fortsatte polisen gräva i skandalen. Nya uppgifter kom fram och bevis kunde säkras.

– Om man ska tro på de här uppgifterna så är det här helt enormt stort. Varför har en uppgörelse gjorts i domstol och sedan lagts undan, utan att vi fick veta nåt? undrade på torsdagen förre biträdande premiärministern John Prescott i en intervju med BBC.

Prescott har varit väldigt kritisk till Tories ledare David Cameron, som anställde Goodmans chef Alan Coulson. Coulson handplockades för att bli informationschef för de konservativa och var nämligen chefredaktör på News of the World när Goodman hamnade i fängelse.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela