Apa styr robot med tankekraft

Ett forskarteam har lyckats lära en apa att kontrollera en robotarm med tanken.


PITTSBURGH,USA. En apa som utrustats med ett högteknologiskt chip i hjärnan har lärt sig att manövra en avancerad robotarm med hjälp av enbart tankekraft.

Roboten är utformad som en människoarm med en armbåge och handled som apan kan styra med hälp av tankekraft. Djuret har övat upp kontrollen över verktyget ordentligt och är nu förmögen att greppa ett dörrhandtag.

Forskningen, som pågått på universitetet i Pittsburgh, har gått framåt med stormsteg och man planerar att, inom kort, utföra liknande exeperiment på förlamade människor.

– Det är ganska otroligt med tanke på att apor inte är vana vid att använda rörliga verktyg säger neurobiologen Andy Schwartz till Skynews.

– Vad vi försöker göra är att skapa en mycket komplex robothand vars förmågor, i så stor utsträckning som möjligt, är identiska en mänsklig hands. Om vi på detta sätt kan hjälpa strokepatienter skulle marknaden vara väldigt stor för den här sortens anordning, säger Schwartz till den brittiska nyhetssidan.

Elektroderna, som har implanterats i den del av djurets hjärna som styr motoriken, plockar upp signaler från individuella neuroner. Signalerna sänds sedan till en dator som analyserar tankemönstret och utifrån det avgör vad det är apan försöker göra. Datorn översätter därefter signalerna för att bestämma hastighet och riktning på robotarmen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.