Svininfluensa hotar Meckapilgrimer

Två pilgrimer som vallfärdat till Mecka har smittats av svininfluensan.


MECKA, SAUDIARABIEN. Två pilgrimer från Iran - i färd med att avsluta sin Hajj, vallfärden till Mecka, som det är varje frisk muslims plikt att göra minst en gång i livet, förutsatt att man har råd - har konstaterats bära på H1N1-viruset. Också känt som svininfluensan.

Irans officiella nyhetsbyrå Fars rapporterade på onsdagen att en 57 år gammal kvinna och en 24-årig man, som nyligen återvänt från en pilgrimsresa testat positiva för viruset. Det innebär att Iran kan räkna till tre smittade medborgare.

Varje år anträder cirka två miljoner muslimer pilgrimsfärden till Mecka - islams heligaste plats. De senaste smittofallen reser nu oro för att en svininfluensaepidemi ska utbryta i muslimska länder.

I juni höll värdlandet Saudiarabien en workshop där hälsovårdande myndigheter avrådde gravida, barn och äldre från att delta i pilgrimsfärden i år.

Ännu är siffrorna i Mellanöstern inte alarmerande. Fortfarande är antalet smittade relativt sett lågt - 1 100 fall - och inga rapporterade dödsfall.

Saudiarabien har redan färdigställt karantänlokaler vid landets större flygplatser för att kunna isolera pilgrimer som befaras bära på smittan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!