Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Se Egyptens brutala grismassaker

Nyheter | 19/05/2009 15:20

De levande grisarna hanteras som om de redan vore döda.

Nu har den satt igång - Egyptens slakt av landets alla grisar.

Egypten är landet som valt att gå längst för att stoppa svininfluensan.

I går gav premiärminister Ahmed Nazif instruktioner om att sätta igång slakten, och att behandla grisarna väl och inte använda brutala metoder.

Detta kom samtidigt som guvernör Adly Hussein kritiserat dagstidningen Al-Masry Al-Youm som skrivit om att han använt osläckt kalk i slakten. Tidningen skrev att behandlingen av grisarna varit brutal. Enligt Hussein fanns de inget som tydde på att så varit fallet, samtidigt som han sa att det inte fanns något som en human slakt.

I en video som tidningen publicerat erkänner dock en lokal regeringsfullmäktig att man använt kemikalier för att döda grisar.

– Grisarna sprejas med kemikalier och lämnas sedan i 30 - 40 miniuter för att dö, sedan slängs de i en grop, sa en av männen, som ansvarar för slakten, till videoreportern.

"Enormt misstag"

Husseins uttalande har fått stark kritik från präster och veterinärer i Egypten, skriver Al-Masry Al-Youm.

FN har redan avfärdat Egyptens handling som ett "stort misstag" eftersom man inte funnit några bevis för att svininfluensaviruset skulle kunna infektera grisar eller spridas via köttet.

– Det finns ingen anledning att göra detta. Det handlar inte om en svininfluensa, det handlar om en influensa som drabbar människor, sa FN:s chefsveterinär Joseph Domenec till al-Jazeera.

Ludvig Lindström, djurrättsaktivist och ordförande i Charity International, tycker att det är förkastligt att Egyptens regering enbart behandlat frågan ur ett ekonomiskt perspektiv. Eftersom det är grisarna som får betala priset.

– Det verkar inte finnas något som tyder på att köttet ska vara smittsamt, och att ta reda på det tycker de är för kostsamt. Då kör man hellre en masslakt, säger Ludvig Lindström till Nyheter24 och tillägger:

– Hade det handlat om människor hade man köpt medicin. Men nu handlar det om grisar och då kostar läkemedel för mycket. Djur är kännande, levande individer och borde behandlas därefter, inte som produkter.

Varning för mycket starkt bildmaterial.

Skrivet av: