Svenskar oskyddade i Afghanistan

- 20/07/2009, 16:22 -

Tvingas använda obepansrade bilar på farliga uppdrag.

Antalet attacker i Sveriges ansvarsområde i Afghanistan har fördubblats. Trots det färdas de svenska militärerna i obespansrade civila bilar. Chefen för den svenska styrkan vill få fram fler skyddade fordon till sina soldater - men Högkvarteret vill vänta.

Det har varit en osedvanligt våldsam månad i Afghanistan. Inför valen den 20 augusti trappas våldsspiralen upp. I norra Afghanistan har läget för Sveriges största utlandsstryka försämrats. Det svensk-finska förbandet ansvarar för säkerheten i fyra provinser, under Nato-befäl i fredsstyrkan Isaf. De senaste tolv veckorna har sju attacker genomförts mot Isafs soldater, skriver SvD.

– Jämfört med förra året är det en fördubbling av antalet incidenter. Tittar man på antalet attacker mot afghanska polisen, armén eller mot Isaf i det här området så är det redan nu i samma storleksordning som totalt under förra året, bekräftar den svenska styrkans chef överste Olof Granander för SvD.

Den 17 april inträffade någon helt nytt i det svensk-finska området. Då slog en självmordsbombare till. Attentatsmannen från Kandahar i södra Afghanistan dödade sig själv och en norsk officer. "Vi betraktar alla utländska styrkor som mål. Alla som är här under USA:s flagga är våra fiender", förklarade en talibansk talesman efter dådet.

Större delen av den svenska fordonsparken består av obepansrade Toyota Landcruisers. Bilarna används även vid farliga uppdrag.

Personalens krav på bättre fordon avfärdades tidigare av Högkvarteret. Först efter tre attacker mot svenskarna kom i vintras beslut om att sända ner tolv terrängbilar av typ Galten samt tre Stridsfordon 90. Enligt planen ska ytterligare tio Galten till att sändas ner "senast i september".

Ännu har fordonen inte levererats.

– De borde varit här i går, säger Olof Granander till SvD.

Skrivet av: