Stockholm

Tiotusentals flydde brända byar

Minst 15 byar har plundrats och bränts ned. (TT)


Läs mer

Minst 15 byar har plundrats och bränts av arabisk milis i södra delen av Sudans konfliktregion Darfur under oktober. Minst 40 civila rapporteras ha dödats och uppåt 12 000 drivits på flykt.

Detaljerade uppgifter om vem som låg bakom våldet och skadornas fulla omfattning är svåra att få tag på, eftersom få hjälpsändningar når området runt Muhagiriya öster om Södra Darfurs huvudstad Nyala. Orsaken är det usla säkerhetsläget.

Lördagens rapporter, från hjälparbetare och människorättsgrupper, visar att våldet i Darfur efter fem års blodig konflikt som USA kallar folkmord, fortsätter ohämmat.

Human Rights Watch (HRW) uppger att anfallen mot byarna skedde 5-17 oktober och att de utfördes av regeringsstödd arabisk milis, som brände hus och stal boskap under aktioner mot rebellgrupper i området.

Internationella Rödakorskommittén, ICRC, har delat ut nödhjälp till 4 000 personer, mest kvinnor och barn, som flytt sina hem i trakten kring Muhagiriya i oktober och söker skydd under träd och i uttorkade flodbäddar.

HRW påpekar att FN-styrkan som sedan årsskiftet ska bevara lugnet i Darfur inte har lyckats hejda striderna, som på senare tid har blossat upp även i norra Darfur.

FN uppskattar att närmare 300 000 människor har mist sina liv under konflikten och att över 2,2 miljoner har tvingats på flykt.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.