Gravid smugglerska får åka hem

20-åringen som försökte smuggla över ett halv kilo heroin ur Laos blev gravid på kåken.


LONDON. Nu står det klart att 20-åriga Samantha Orobator, som för ett år sedan dömdes till livstids fängelse av en domstol i Laos huvudstad Vientiane, får åka hem till Storbritannien.

De bägge länderna skrev i dag uner ett avtal som möjliggör en förflyttning för den gravida kvinnan till brittiskt fängelse där hon kan avtjäna den resterande strafftiden.

– Jag hoppas att Samantha kan komma hem i nästa vecka eller om tio dagar, sade Storbritanniens utrikesminister Chris Bryant.

Utrikesministern påpekade samtidigt att Orobator bara har möjlighet att nyttja ländernas beslut i ytterligare två veckor.

Orobator dömdes för att ha försökt smuggla 680 gram heroin ombord på ett flygplan till Thailand. Förutom fängelse tilldömdes hon närmare en halv miljon kronor i böter. I vanliga fall är det dödstraff som gäller för dylika brott i det sydostasiatiska landet men Laos regering lovade, när det upptäcktes att den unga kvinnan blivit gravid, att hon skulle slippa dödsstraff. Det skriver The Daily Mail.

Den 20-åriga heroinsmugglerskan blev gravid när hon satt fängslad i väntan på rättegången. Pappan till barnet förmodas vara den enda brittiska fången i landet, förutom Orobator, John Watson. Även han har nu möjlighet att flyttas till Storbritannien. Hur Orobator kunnat bli gravid bakom lås och bom förblir en gåta.

Nyhetsinslag om Samantha Orobator:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.