Fredag 22 Okt
Stockholm

13 miljoner aborter i Kina

"Hur ska vi kunna följa enbarnspolitiken när de inte ens lär oss hur vi ska undvika att få barn?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en ny undersökning utförs det över 13 miljoner aborter i Kina varje år och siffran är förmodligen ännu högre då många gör sina aborter på oregistrerade kliniker, rapporterar BBC.

Vanligast är det att unga ensamstående gör abort, men även kvinnor som redan har barn väljer att genomgå ingreppet för att slippa betala böter för ett extra barn.

1978 infördes enbarnspolitik i Kina och begränsande lagar i kombination med bristande sexualundervisning är två viktiga faktorer som ligger bakom den högra siffran.

Nyheter24 har pratat med en av Kinas många unga. Zhen Zhong, 16, från Hefei i provinsen Anhui, tycker att sexualundervisningen är minst sagt bristfällig.

– Vi lärde oss aldrig hur man undviker graviditeter och könssjukdomar. När vi gick i åttan fanns det ett kapitel i biologiboken om sex men vår lärare tvingade en elev undervisa om det då han tyckte att det var för pinsamt själv, berättar Zhen Zhong.

Och Zhen Zhongs skola är konstigt nog ett undantag - många elever får aldrig någon sexualundervisning alls.

– Hur ska vi kunna följa enbarnspolitiken när de inte ens lär oss hur vi ska undvika att få barn, frågar Zhen Zhong, som nu har flyttat för att studera i Australien.

Myndigheterna har också tvingat många gravida att göra abort då de inte varit gifta, även om det var kvinnans första barn.

För två år sedan tvingades He Cai Gan från Baise i provinsen Guangxi göra abort när hon var nio månader in på graviditeten.

– De sa att jag är för ung, att jag inte kunde behålla barnet och att jag borde göra abort, berättade hon.

– Men jag är för ung för att gifta mig - jag är bara 19 och min pojkvän är 21, förklarade He Cai Gan för National Public Radio.

Enbarnspolitiken tros ha förhindrat över 400 miljoner födslar i Kina. I dag föds det ungefär 20 miljoner barn per år i landet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela