Måndag 27 Sep
Stockholm

Nordkorea hotar utvisa sydkoreaner

Nordkorea hotar att slänga ut Sydkorea från ett gemensamt industriprojekt . (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nordkorea hotar att slänga ut Sydkorea från ett gemensamt industriprojekt sedan aktivister i syd fortsatt sprida flygblad med kritik mot regimen i norr.

De sydkoreanska aktivisterna skickade på måndagen upp fyra ballonger laddade med sammanlagt 40 000 flygblad, amerikanska dollar och kinesiska yuan - allt ämnat att spridas över Nordkorea. Aktivisterna har också sjösatt 30 plastbehållare fyllda med ris i hopp om att de ska driva i land mot den nordkoreanska kusten.

– Vi hoppas att tidvattnet ska föra risbehållarna till våra hungriga bröder i norr, sade aktivisten Choi Sung-Young till AFP, och tillade att de skulle skicka upp ytterligare 60 000 flygblad senare under dagen.

I flygbladen beskrivs Nordkoreas ledare Kim Jong-Il som "världens vidrigaste diktator" och nordkoreanerna uppmanas att störta honom.

Avbryta industriprojekt

I samtal mellan militärer från de båda koreanska staterna hotade Nordkorea på måndagen att slänga ut sydkoreanerna från ett gemensamt industriprojekt i norr.

– Den nordkoreanska sidan betonade att spridandet av flygblad ökar och krävde av vår sida att antingen stoppa spridningen eller riskera att kastas ut från industriprojektet Kaesong, sade Lee Sang-Sheol på Sydkoreas försvarsdepartement.

Nordkorea har brutit praktiskt taget alla officiella förbindelser med syd sedan den konservative Lee Myung-Bak tillträdde som president i februari. Lee har utmärkt sig för att ha en hårdför inställning till grannen i norr.Fortsatt propaganda Nord- och Sydkorea befinner sig officiellt i krig eftersom några fredsavtal aldrig skrevs under efter striderna 1950-53. Sedan ett toppmöte för åtta år sedan har de båda staterna lovat att sluta med regeringsstyrda propagandautspel mot varandra. Men i syd har självständiga grupper fortsatt med att sprida flygblad till nordkoreanerna med "sanningar" om deras ledare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela