Nytt drogtest - resultat efter 90 sekunder

Polismyndigheter i Europa kan börja använda det efter årsskiftet.


Det är elektronikjätten Philips som arbetat på testet i åtta år. Nu är det äntligen färdigt. Resultatet är häpnadsväckande.

På endast 90 sekunder kommer polisen kunna se om du är drogpåverkad eller inte.

Testet görs med elektromagnetism. Genom att olika nanopartiklar i maskinen binder sig till olika ämnen i salivet går det genom magnetism att separera dem, och utröna om de bundit sig med ämnen från de olika drogerna, skriver Technology Review.

Polismyndigheter i Europa beräknas kunna få tillgång till testet runt årsskiftet.

Skrivet av:

Senaste nytt

Naloxon-nässprayen som räddar tusentals liv

Make mördade sin fru i p-hus – döms till livstids fängelse och utvisning

Den 37-årige mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för att ha huggit ihjäl sin fru i ett parkeringshus i Malmö i våras. Nu fastställer hovrätten över Skåne och Blekinge domen i sin helhet.

AI skriver hemtentor – fler studenter fuskar

Det blir allt vanligare att studenter på högskolor och universitet fuskar med hjälp av AI, rapporterar P4 Jönköping.

Så mycket dyrare blir frimärket

Postnord höjer priset på frimärken. Från 1 januari kostar portot 18 kronor för ett brev på 50 gram. För brev som väger 100 gram blir priset 36 kronor.

Allt lägre inflation i eurozonen

Inflationen i euroländerna är nere på 2,4 procent på årsbasis i november, enligt preliminär samlad statistik från Eurostat. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.

Marknaden säker: ECB sänker i april

Sannolikheten för att Europeiska centralbanken (ECB) efter aprilmötet 2024 har sänkt sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) är nu i princip 100 procent, om man tittar på prissättningen på räntemarknaden.