Hundar lika smarta som dagisbarn

Forskaren Stanley Coren hävdar att hundar kan räkna och förstå uppemot 250 ord.


En ny forskningsrapport visar att hundar kan räkna, förstå uppemot 250 ord och har en intelligens jämförbar med den hos ett drygt tvåårigt barn.

Det är den amerikanske hundforskaren, Stanley Coren, som presenterade forskningsresultaten på det årliga konventet för det amerikanska psykologiförbundet i lördags.

Coren har, efter en granskning av ett stort antal vetenskpapliga studier, dragit slutsatsen att hundar besitter förmågan att lösa svåra problem och att vi tidigare har underskattat deras intelligens.

Genom att använda tester i språkutveckling och aritmetik, egentligen avpassade till barn i förskoleåldern, har man lyckats visa att hundar är betydligt smartare än man tidigare har trott.

– Den genomsnittliga hunden är lingvistiskt sett lika begåvad som ett barn i tvåårsåldern, säger Coren om forskningsreultaten till The Telegraph.

Forskaren menar även att hundarna kan utföra enklare matematiska kalkulationer.

– Hundar förstår att 1 + 1 blir 2 och inte 1 eller 3, hävdar Coren.

Coren tror att det är selektiv framavling och hundars närhet till människor under lång tid som har gjort att de utvecklat dessa egenskaper.

– Om du studerar vilda vargar märker du att de inte kan prestera samma resultat. När en människa pekar kommer vargen att titta på fingret, men en tamhund kommer att blicka mot den riktning fingret pekar, säger Coren till The Telegraph.

Forskarna har även sammanställt en lista med den smartaste hundraserna, så här ser topp fem ut:

1. Border Collie

2. Pudel

3. Schäfer

4. Golden Retriever

5. Doberman Pinscher

Videonslag om hundars förbluffande intelligens:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!