Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Högläsning försenar kupprättegången

- 27/10/2008, 17:49 -

Domen mot hemliga kuppgruppen Ergenekon riskerar att dra ut på tiden. (TT)

Den uppmärksammade turkiska rättsprocessen mot medlemmarna i den hemlighetsfulla organisationen Ergenekon riskerar att dra ut på tiden med över en månad. Anledningen är att en av de åtalade begärt att det 2 455 sidor långa åtalet ska läsas upp i domstolen.

Enligt turkisk lag är domstolen tvungen att läsa upp åtalet ifall en av de åtalade ber om det. Processen, som hålls i ett fängelse i Silivri utanför Istanbul, är redan svårt försenad - många av de åtalade har suttit häktade i över ett år.

Åklagaren hävdar att Ergenekons plan var att skapa kaos i Turkiet genom välplanerade mord och bombdåd. Oroligheterna som följde skulle leda till att militären steg in, återställde ordningen och störtade regeringen.

Men planerna uppdagades och rättegången mot Ergenekons ultranationalistiska medlemmar har satt ny fokus på maktkampen mellan det religiösa regeringspartiet AKP och de starka sekulära krafterna.

Skrivet av: