Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny regering ska kuva Kongorebeller

- 28/10/2008, 06:10 -

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila presenterade på måndagen en ny regering.

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila presenterade på måndagen en ny, ombildad regering i ett försök att få bukt med stridande rebeller i landets östra del.

Rebellerna, ledda av den före detta generalen Laurent Nkunda, intog på måndagen byn Kibumba. Därefter avancerade de mot den strategiskt belägna staden Goma och tvingade tusentals civila att fly, enligt FN och lokala myndigheter.

Bychefen Jean-Claude Bamenya i Kibumba - där det finns ett läger för 20 000 som flytt strider på annat håll - uppgav att såväl byn som lägret tömts på folk.

– Alla flyktingar och alla av Kibumbas invånare har flytt. . . Jag är själv på väg till fots mot Goma tillsammans med min familj, sade han på telefon till Reuters.

I söndags sprängde rebellerna en armébas i Rumangabo på huvudvägen norr om Goma och tog kontroll över nationalparken Virunga där mer en fjärdedel av världens bergsgorillor lever.

Striderna mellan kongolesiska armén och Nkundas rebeller utbröt i gränsprovinsen Norra Kivu i augusti. Våldet i Kongo-Kinshasa har enligt FN drivit närmare 200 000 människor på flykt.

Många fattiga Arbetet i den nya regeringen - den tredje sedan valet 2006 - ska enligt Kabila kännetecknas av "kamp och återuppbyggnad" och ledas av premiärminister Adolphe Muzito. Bland måndagens tunga utnämningar var en ny försvarsminister och en ny inrikesminister.

Regeringen har inte bara rebellerna att ta itu med, utan också den ekonomiska krisen och fattigdomen. 75 procent av landets 60 miljoner invånare lever på mindre än en dollar om dagen - trots enorma naturtillgångar, bland annat en tredjedel av världens kända reserver av kobolt och tio procent av all koppar.

Skrivet av: