Tisdag 15 Jun
Stockholm

Kriget tilltar i Kongo-Kinshasa

Konflikten i centralafrika trappas upp. Över en miljon människor är på flykt i och utanför Kongo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den utdragna konflikten i Kongo-Kinshasa driver tusentals människor på flykt bland annat till Uganda. Konflikten har utvecklats till ett fullskaligt krig, enligt utsända i landet. FN uppskattar att över en miljon människor är på flykt i sitt eget land, rapporterar Sveriges Radio.

De senaste två veckorna har omkring 5 180 människor flytt till Uganda, de flesta är kvinnor och barn, rapporterar Africa News.

Konflikten är mellan Tutsi-rebeller, med före detta armégeneralen Laurent Nkunda i spetsen, och kongolesiska regeringen. Stridigheterna har pågått i landet sedan flera år tillbaka och Östra Kongo är det mest drabbade området. Tutsi-ledaren Nkunda bröt fredsavtalet i oktober och då förvärrades läget ytterligare.

Hjälporganisationer har gått in i området och rapporterar om mycket svåra förhållanden för befolkningen. Nu varnar organisationer för att Kongo-Kinshasa och hela området kring de stora sjöarna riskerar att dras in i ytterligare ett storkrig.

FN och UNICEF uppskattar att omkring 3 000 kvinnor och barn som drivits på flykt hålls tillfångatagna i Uganda, rapporterar Africa News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela