Kriget tilltar i Kongo-Kinshasa

Konflikten i centralafrika trappas upp. Över en miljon människor är på flykt i och utanför Kongo.


Den utdragna konflikten i Kongo-Kinshasa driver tusentals människor på flykt bland annat till Uganda. Konflikten har utvecklats till ett fullskaligt krig, enligt utsända i landet. FN uppskattar att över en miljon människor är på flykt i sitt eget land, rapporterar Sveriges Radio.

De senaste två veckorna har omkring 5 180 människor flytt till Uganda, de flesta är kvinnor och barn, rapporterar Africa News.

Konflikten är mellan Tutsi-rebeller, med före detta armégeneralen Laurent Nkunda i spetsen, och kongolesiska regeringen. Stridigheterna har pågått i landet sedan flera år tillbaka och Östra Kongo är det mest drabbade området. Tutsi-ledaren Nkunda bröt fredsavtalet i oktober och då förvärrades läget ytterligare.

Hjälporganisationer har gått in i området och rapporterar om mycket svåra förhållanden för befolkningen. Nu varnar organisationer för att Kongo-Kinshasa och hela området kring de stora sjöarna riskerar att dras in i ytterligare ett storkrig.

FN och UNICEF uppskattar att omkring 3 000 kvinnor och barn som drivits på flykt hålls tillfångatagna i Uganda, rapporterar Africa News.

Skrivet av:

Senaste nytt

Ny lag för A-traktorer kan ge 1 000 kronor i böter – gäller från och med i dag

Spotify lämnar Uruguay

Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.

Gaza: Fem frågor om vapenvilan

Vapenvilan har upphört mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Den höll i precis en vecka.

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.