Onsdag 14 Apr
Stockholm

Tiotusentals flyr i Kongo-Kinshasa

Rebellerna har nu intagit staden Rutshuru uppger medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tiotusentals civila flyr hals över huvud undan strider mellan rebellstyrkor och armén i östra Kongo-Kinshasa.

Rebellerna har nu intagit staden Rutshuru, uppger TT:s medarbetare på plats.

Rebellerna under ledning av Laurent Nkunda intog på tisdagskvällen staden Rutshuru, tio mil norr om provinshuvudstaden Goma. En rebelltalesman sade till Reuters att även grannstaden Kiwanja är i gerillans händer. Han hävdade att rebellerna också har omringat provinshuvudstaden Goma tio mil längre söderut.

Uppgifterna om Goma har inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Däremot bekräftar TT:s medarbetare Anna Roxvall, som befinner sig i Rutshuru, att rebellerna kommit till det sjukhus i staden där Läkare utan gränser arbetar och sagt att verksamheten där får fortsätta.

Tidigare på dagen började flera hjälporganisationer evakuera sin personal medan flyktingarna strömmade förbi Läkare utan gränsers sjukhus i Rutshuru.

– På morgonen passerade drygt tretusen förbi sjukhuset, på flykt norrut mot någon form av säkerhet.

– Vi kommer från Rubari. Fienden intog vår by och de bombade överallt. Hade vi stannat hade vi dött, berättar en kvinna med en bebis på ryggen.

–Hon har en stor säck mjöl på huvudet och ännu fler barn som flockas runt hennes ben.

En del flyktingar har stannat vid vägkanten för att betrakta utsikten mot Rubari. Bananträd och gröna kullar ligger insvepta i ett mjukt dis. Det är vansinnigt vackert, om det inte vore for mullret från bomberna och röken som stiger från byn.

– Alla är på helspänn. När det plötsligt hörs automateld alldeles i närheten börjar flera springa.

De senaste striderna började i söndags morse, då rebeller under den avhoppade generalen Laurent Nkunda intog flera städer längs vägen norrut från Goma.

Läkare utan gränser har evakuerat delar av personalen, men stannar på sjukhuset så länge. I en operationssal står läkaren Jordy Cox och inspekterar en nyinkommen skottskada. Den femtiofemte på två dagar.

– Det är i alla fall inte infekterat, det här ska nog gå att fixa, säger han till TT.

– Men det börjar bli svårare. Bomberna får byggnaden att vibrera och många patienter har lämnat sjukhuset.

– Dessutom var det en hel del personal som inte dök upp i morse, konstaterar Cox med ett snett leende.

En FN-bas i området angreps i måndags av arga demonstranter som tycker att fredsbevararna inte gjort tillräckligt för att stoppa rebellerna. Enligt FN har omkring 30 000 civila drivits på flykt enbart de senaste dagarna. (TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela