Israel sköt trots vit flagg

Elva palestinier, varav fyra barn, dödades trots att de vinkade med vita tygstycken.


I en ny rapport från HRW, Human Rights Watch, ska flera israeliska soldater gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser efter att de skjutit ihjäl flertalet palestinier som vinkat med vita tygstycken.

I ett av fallen, som utspelade sig öster om Jabalya, sköts två flickor ihjäl trots att flera i gruppen de befann sig i höll i vita tygstycken. Flickorna var två respektive sju år gamla.

Totalt ska elva personer ha skjutits ihjäl vid sju olika tillfällen även om de vinkat med vit flagg och försökt lämna området. Enligt HRW är de elva dödsfallen bara en en bråkdel av de civila och stridande som dödades under Israels Gaza-offensiv kring årsskiftet.

"Men dessa dödsfall sticker ut eftersom det handlar om civila som i grupper vinkade med vitt tyg, T-tröjor eller halsdukar, och eftersom det inte fanns några stridande palestinier i området då", förklarar organisationen i rapporten.

Men enligt ett uttalande från Israels militär ska skotten inte ha varit obefogade.

"Tyvärr har terrororganisationen Hamas hänsynslöst utnyttjat den israeliska militärens skyldighet att skydda civila genom att använda de som bär vita flaggor som täckning för krigförande och för att skydda sig mot försvarseld", löd uttalandet, enligt BBC News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.