Tisdag 28 Sep
Stockholm

Tusentals israeler bojkottar Ikea

Politikerna lyssnade inte. Nu attackerar israelerna det svenska näringslivet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tusentals israeler har signerat en namnlista på webben med syfte att bojkotta den svenska detaljhandelskedjan Ikea.

Det är israelernas svar på den svenska regeringens vägran att ta avstånd från Aftonbladets artikel som anklagar den israeliska militären för att ta unga palestiniers organ.

Förutom Ikea-bojkotten skriver man irriterat om den svenska regeringen, som de anser har valt att propagera för yttrandefriheten. Man uppmanar också till handling.

"Verklig handling"

"I kölvattnet av det antisemitiska offentliggörandet av den medeltidalika förtalet av de israeliska soldaterna, och den pågående tystnaden från den svenska regeringen i frågan, är det oacceptabelt att vi fortsätter att stödja den svenska återförsäljaren IKEA. Snälla, inte bara underteckna listan - vi behöver verklig handling!" lyder texten på webben, enligt Haaretz.

Ikeas pressavdelning i Israel har svarat med att understryka sin ickepolitiska linje och sin goda relation till de israeliska konsumenterna.

Ikea öppnade sitt första varuhus i Netanya i Israel 2001 och har gått med vinst från dag ett. Kedjan har långt gångna planer på att öppna ett andra varuhus i staden Rishon Letzion i början av nästa år.

Pressa Sverige

Som Nyheter24 tidigare berättat kommer Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, att pressa Sverige tills han får en officiell ursäkt.

Det var i måndags som Aftonbladets kultursidor publicerade frilansjournalisten Donald Boströms artikel med rubriken Våra söner plundrades på sina organ. Bodström påstår att han blivit vittne till hur israeliska soldater dödat civila palestinier och styckat deras kroppar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela