Torsdag 9 Dec
Stockholm

Kim Jong-Il förbereder kärnvapentest

Sydkoreanska oberoende källor rapporterar om ett tredje kärnvapentest i höst i Nordkorea.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nordkoreas diktator Kim Jong-Il har gett nya instruktioner till militärtoppar samt personer i partiledningen att förbereda ett tredje kärnvapentest - den här gången med anrikat uran. Uppgifterna bekräftas av en oberoende radiostation i Sydkorea.

Jong-Il ska ha gett instruktionerna under ett möte den 26 augusti i hamnstaden Wonsan som gästades av militära ledare och regimmedlemmar.

Diktatorn "underströk vikten av utveckling av kärnvapentekniken för att kunna framkalla bilaterala samtal med USA", rapporterar Fox News.

Syftet med förberedelserna ska vara att få USA att ta upp samtal med Nordkorea och häva sanktioner mot Pyongyang. Enligt källor kommer den 20 september att vara datumet då det tredje kärnvapentestet genomförs. Vissa spekulerar också i att det inträffar den 20 oktober - dagen då kommunistpartiet grundades.

Under lördagen meddelade Sydkoreas regering att man inte kommer att motsätta sig att USA eller andra stater för direkta samtal med Nordkorea för att landet ska ingå i internationella förhandlingar om kärnvapennedrustning, enligt Fox News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela