Norska regeringen sitter kvar

"Att en regering blir omvald är inte vanligt i Norge".


De första siffrorna från den officiella prognoses indikerar på att den rödgröna regeringssidan får 86 mandat mot högersidans 83.

Det betyder med stor sannolikhet att regeringen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Senterpartiet får fortsatt förtroende under ännu en mandatperiod.

– Vi vet två saker: det ena är att det blir mycket spännande och det andra är att Arbeiderpartiet har genomfört en formidabel valkamp, sade statsminister Jens Stoltenberg på sitt partis valvaka enligt Norsk Telegrambyrå.

Att en sittande regering får nytt förtroende tillhör ovanligheterna i grannlandet i väst.

– Att en regering blir omvald är inte vanligt i Norge, och att en mittenvänsterregering blir omvald är inte vanligt i Europa, säger utrikesminister Jonas Gahr Störe.

Samtidigt skriver tidningen Verdens Gang att det råder dött lopp mellan blocken. Enligt deras valundersökning ligger blocken på 84 mandat vardera.

Följ valresultatet här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.