Norges utrikesminister vill ha Bildts stöd

Jonas Gahr Störe efterlyser nordisk plats i G20-samarbetet.


Norge, som inte är med i EU, vill ändå kunna vara med och påverka i storpolitiken. Jonas Gahr Störe, Norges utrikesminister, lanserar ett förslag till sina nordiska kollegor om ett samarbete för att komma över en nordisk plats i G20-samarbetet.

Störe menar att Norge ensamt är den 23:e största ekonomin i världen, medan Norden hamnar på en åttonde- eller niondeplats. Därför vore högst rimligt, enligt honom, att Norden hade en stol i förhandlingarna, skriver Aftenposten.

Visserligen är Sverige, Finland och Danmark redan representerade i G20-samarbetet genom EU-medlemskap. Men Störe tycker inte att det räcker och hänvisar till att EU-länder som exempelvis Frankrike, Tyskland och Nederländerna har egna mandat.

Skrivet av:

Senaste nytt

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.

Turkiet: Fler Mossad-medarbetare gripna

Sju personer har gripits i Turkiet misstänkta för att ha sålt information till Israels underrättelsetjänst Mossad, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia. En av de misstänkta uppges vara privatdetektiv.

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Inköpschefsindex för tjänster sjönk till 50,5 i februari, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med reviderade 51,5 i januari.