Söndag 18 Apr
Stockholm

Norge kritiserar Norden

Norge kritiserar grannländerna för bristande solidaritet med Island. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe riktar efter Nordiska rådets och ministerrådets sessioner i Helsingfors kritik mot övriga nordiska länder.

- De visar bristande solidaritet med det krisdrabbade Island, säger Störe till Finlands rundradio Yle.

Störe säger i intervjun att han är besviken på att Nordiska rådets möte tidigare i veckan inte kunde enas om konkreta åtgärder för att hjälpa Island.

Island har visserligen ansvaret för hur krisen ska hanteras.

- Men när ett nordiskt broderland råkar i problem borde man ställa upp, säger utrikesministern.

Det framgår inte om Störe även riktar kritiken mot sin egen regering. Det har tidigare förekommit uppgifter att Norge tänkt sig att hjälpa Island utöver det som redan sker via Internationella valutafonden. Men i intervjun med Finlands radio säger Störe att Norge nu avvaktar behandlingen av Islands begäran om lån från IMF. Det sker i början av nästa vecka.

De nordiska länderna beslöt under ministermöten i Helsingfors att tillsätta en gemensam tjänstemannagrupp som ska följa IMF:s behandling. Först därefter kan det bli tal om en gemensam nordisk aktion för att hjälpa Island ur den finansiella krisen.

- Dels ska vi hjälpa Island att få stabilitet i finanserna, det handlar om att följa upp IMF-avtalet och därefter vad de olika nordiska länderna kan bidra med, sade finansminister Anders Borg efter det nordiska finansministermötet i tisdags.

Varken Norges finansminister Kristin Halvorsen eller Störes chef, statsminister Jens Stoltenberg, uttryckte någon kritik mot övriga nordiska länder i samband med mötena i Helsingfors.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela