Norge kritiserar Norden

Norge kritiserar grannländerna för bristande solidaritet med Island. (TT)


Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe riktar efter Nordiska rådets och ministerrådets sessioner i Helsingfors kritik mot övriga nordiska länder.

- De visar bristande solidaritet med det krisdrabbade Island, säger Störe till Finlands rundradio Yle.

Störe säger i intervjun att han är besviken på att Nordiska rådets möte tidigare i veckan inte kunde enas om konkreta åtgärder för att hjälpa Island.

Island har visserligen ansvaret för hur krisen ska hanteras.

- Men när ett nordiskt broderland råkar i problem borde man ställa upp, säger utrikesministern.

Det framgår inte om Störe även riktar kritiken mot sin egen regering. Det har tidigare förekommit uppgifter att Norge tänkt sig att hjälpa Island utöver det som redan sker via Internationella valutafonden. Men i intervjun med Finlands radio säger Störe att Norge nu avvaktar behandlingen av Islands begäran om lån från IMF. Det sker i början av nästa vecka.

De nordiska länderna beslöt under ministermöten i Helsingfors att tillsätta en gemensam tjänstemannagrupp som ska följa IMF:s behandling. Först därefter kan det bli tal om en gemensam nordisk aktion för att hjälpa Island ur den finansiella krisen.

- Dels ska vi hjälpa Island att få stabilitet i finanserna, det handlar om att följa upp IMF-avtalet och därefter vad de olika nordiska länderna kan bidra med, sade finansminister Anders Borg efter det nordiska finansministermötet i tisdags.

Varken Norges finansminister Kristin Halvorsen eller Störes chef, statsminister Jens Stoltenberg, uttryckte någon kritik mot övriga nordiska länder i samband med mötena i Helsingfors.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.