Norge kritiserar Norden

Norge kritiserar grannländerna för bristande solidaritet med Island. (TT)


Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe riktar efter Nordiska rådets och ministerrådets sessioner i Helsingfors kritik mot övriga nordiska länder.

- De visar bristande solidaritet med det krisdrabbade Island, säger Störe till Finlands rundradio Yle.

Störe säger i intervjun att han är besviken på att Nordiska rådets möte tidigare i veckan inte kunde enas om konkreta åtgärder för att hjälpa Island.

Island har visserligen ansvaret för hur krisen ska hanteras.

- Men när ett nordiskt broderland råkar i problem borde man ställa upp, säger utrikesministern.

Det framgår inte om Störe även riktar kritiken mot sin egen regering. Det har tidigare förekommit uppgifter att Norge tänkt sig att hjälpa Island utöver det som redan sker via Internationella valutafonden. Men i intervjun med Finlands radio säger Störe att Norge nu avvaktar behandlingen av Islands begäran om lån från IMF. Det sker i början av nästa vecka.

De nordiska länderna beslöt under ministermöten i Helsingfors att tillsätta en gemensam tjänstemannagrupp som ska följa IMF:s behandling. Först därefter kan det bli tal om en gemensam nordisk aktion för att hjälpa Island ur den finansiella krisen.

- Dels ska vi hjälpa Island att få stabilitet i finanserna, det handlar om att följa upp IMF-avtalet och därefter vad de olika nordiska länderna kan bidra med, sade finansminister Anders Borg efter det nordiska finansministermötet i tisdags.

Varken Norges finansminister Kristin Halvorsen eller Störes chef, statsminister Jens Stoltenberg, uttryckte någon kritik mot övriga nordiska länder i samband med mötena i Helsingfors.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.