Topprepublikan tror på Obama

Till och med Bushs chefsstrateg Karl Rove spår en storseger för Obama. (TT)


Till och med republikanen Karl Rove, chefsstrategen bakom president George Bushs valsegrar 2000 och 2004, spår en storseger för Barack Obama.

Enligt den elektorskarta som Bushs förre topprådgivare publicerat på sin hemsida tror han att Obama kommer att få 338 elektorer mot 200 för McCain. Rove anser att Obama kommer att ta hem ett stort antal delstater som tidigare röstat republikanskt eller som är mycket jämna - bland dem Virginia, Ohio, Florida, Colorado och Nevada.

Han tror dock att McCain försvarar North Carolina, Indiana, Missouri och sin egen hemstat Arizona. Men han lyckas inte ta Pennsylvania, där han kampanjat hårt de senaste dagarna, spår Rove.

Roves karta fick stor uppmärksamhet i amerikanska medier på valdagen. "Arkitekten är inte optimistisk," konstaterade Washington Post med hänvisning till strategens smeknamn inom Bushregeringen.

Röstningen i USA har nu inletts på allvar när valkontoren i Vermont öppnade.

Inom mindre än ett dygn vet vi med all sannolikhet om USA får sin första svarta president eller sin första kvinnliga vicepresident.

Valrörelsen har pågått i två år. Kampanjerna har spenderat i runda slängar 8 miljarder kronor. Mediebevakningen har varit rekordstor och kandidaterna har farit som skottspolar kort och tvärs över USA i den största politiska showen på jorden.

I dag skulle visserligen både den 47-årige demokraten Barack Obama och den 72-årige republikanen John McCain hålla några sista valmöten, men sen är det bara för dem att se på och med tiden få veta om amerikanerna röstar som de har sagt.

I så fall blir det en storseger för Obama. Om inte lär det förvåna så mycket att det kommer väckas misstankar i demokratiska läger om valfusk, samtidigt som medier och opinionsmätare får skämmas ögonen ur sig. De sista mätningarna ger Obama en ledning i genomsnitt med sju procentenheter, enligt sajten Real Clear Politics.

Invånarna i Hart's Location och Dixville Notch i New Hampshire i östra USA har sagt sitt: De vill se Barack Obama som USA:s näste president.

I Hart's Location, som tidigare röstat republikanskt, fick Obama 17 röster mot McCains 10, rapporterade en AFP-fotograf på plats.

Byn, som endast har 42 invånare, hamnar i strålkastarljuset en gång var fjärde år, när valet inleds vid midnatt.

I Dixville Notch blev det 15-6 till Obamas fördel. Det var första gången sedan 1968 som Dixville Notch röstade demokratiskt, uppgav CNN.

De flesta väljare får dock vänta ytterligare några timmar innan de kan välja mellan de två presidentkandidaterna, demokraternas Barack Obama och republikanen John McCain. Dessutom ska de utse 435 ledamöter till representanthuset och fylla en tredjedel av platserna i senaten.

Röstandet inleds efter hand i USA:s fyra tidszoner och vallokalerna i Alaska och Hawaii öppnar inte förrän sent tisdag kväll svensk tid. Först tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid, ett dygn efter att de första vallokalerna öppnat, stänger de sista.

Valet har beskrivits som historiskt på flera sätt. Aldrig har valrörelsen inletts så tidigt. Dessutom får USA antingen sin första svarta president eller sin första kvinnliga vicepresident.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.