Fritt hasch i Köpenhamn

Omstridda fristaden Christiania banade vägen. Nu blir cannabismarknaden laglig i Danmarks huvudstad.


KÖPENHAMN. Striden om den omstridda fristaden Christianias framtid är ännu inte avgjord. Även om det lutar mot att den förr eller senare går i graven så som vi känner den. Men att "Chris" - som fristaden kallas lokalt - satt spår i det danska samhället råder ingen tvekan om.

Under en period har Köpenhamns politiker diskuterat att släppa drogen cannabis fri - för att stävja de problem med en kriminalitet som spritts allt mer över staden sedan polisen dragit åt tumskruvarna mot haschmarknaden i Christiania. Och nu har de enats om en konkret modell för fri cannabisförsäljning som ligger på stadshusets bord, rapporterar danska tidningen Politiken.

Försäljningsstånd med statsmonopol ska under ett treårigt försök sälja cannabis till allla som har lust att köpa - och det ska vara cannabis som kommer från lagliga hampaodlingar.

Den offentliga försäljningen ska underminera den kriminella haschmarknaden som nu är till stort stöd för den ekonomiska försörjningen bakom grov brottslighet.

Försäljningen kan antingen förekomma i "avslappnade miljöer" på caféer eller i mer neutrala butiker i stil med svenska Systembolaget. I båda fall ska det finnas personal till hands som kan informera om bruk och risker.

Och utredaren som är ansvarig för förslaget avvisar att modellen med fritt cannabis skulle leda till fler brukare:

– Bruket är inte högre i länder som har avkriminaliserat hasch för eget bruk.

Med de lagliga Köpenhamnsbutikerna är målet att ta över en tredjedel av den illegala handeln i den danska huvudstaden, där det säljs cannabis för mer än en miljard danska kronor om året. Skulle planen gå i lås kommer ett 40-tal lagliga haschcaféer eller butiker få en samlad omsättning på 700 miljoner danska kronor. Förtjänsten kan bli uppemot en halv miljard danska kronor.

En politisk majoritet i Köpenhamns kommun, bestående av socialdemokraterna, socialistpartiet, Enhedslistan, vänsterliberala Radikale Venstre och högerliberala Venstremannen Lars Dueholm vill ha ett försök med avkriminalisering av haschhandeln. Men partierna är inte eniga om modellens konkreta utformning.

Och den danska regeringen är inte heller med på noterna. Regeringspartiet Venstres talesman:

– Jag kan säga det helt enkelt: Venstre är emot fritt hasch, säger Kim Andersen, rättspolitisk talesman för Venstre, till Politiken.

Det innebär att det förmodligen inte blir tal om någon avkriminalisering under sittande regering.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!