Snårigt röstsystem

Det amerikanska röstsystemet är komplicerat och ur demokratisk synpunkt kan man ifrågasätta det faktum att man inte räknar i första hand antal röster utan de så kallade elektorerna.


Det finns 538 elektorer och det är majoriteten i dessa avgör resultatet i presidentvalet. Det krävs minst 270 vunna elektorer för att bli president. Den kandidat som får flest röster i varje delstat tar hem alla elektorsröster där.

2000 tog "förloraren" George Bush hem segern över Al Gore, trots att Gore hade fick fler antal röster. Majoriteten i elektorerna avgjorde valet. Det är ett ifrågasatt system som är grundat i den amerikanska författningen och är därför svårt att förändra.

Man tar det mycket försiktigt med valresultaten med anledning av presidentvalet 2000. Mycket kan fortfarande hända och natten är lång.

Nyheter24 fortsätter följa det amerikanska presidentvalet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.