Resultat strömmar in i USA

"Exempellöst" deltagande rapporterades från flera håll när vallokalerna började stänga i USA. Vermonts tre elektorer går enligt flera medier till Barack Obama, medan John McCain får Kentuckys åtta elektorsröster.


Republikanen John McCain vann Kentuckys åtta elektorer enligt CNN:s prognos. Men demokraternas kandidat Barack Obama vann i Vermont med tre elektorer. I Indiana, som röstat republikanskt de senaste valen, är det ännu för jämt för att kunna avgöra vem som vunnit.

Vid 01 svensk tid stängde vallokaler i sju delstater, däribland delar av tungviktaren Florida, i USA:s historiska presidentval.

Röstandet avslutades också i resterande delar av Indiana och Kentucky. Även Georgia, South Carolina, Vermont och Virginia stängde.

Vid midnatt svensk tid stängde vallokaler i Indiana och Kentucky.

  • 90 procent av väljarna säger att rasfrågan inte haft någon betydelse när de röstat, visar vallokalsundersökningar enligt BBC.
  • 10 procent uppger att de röstar för första gången vilket bekräftar rapporter i amerikanska medier om rekordstort valdeltagande.
  • Mer än 60 procent av väljarna uppger att ekonomin är den viktigaste valfrågan, enligt CNN. En majoritet av väljarna säger sig vara emot det finansiella räddningspaket på 700 miljarder dollar som kongressen röstade igenom för några veckor sedan.

John McCain jobbade på in i det sista, och fick genomlida några hårresande minuter vid sitt sista kampanjstopp. När hans kampanjplan "Straight Talk Air" skulle landa i Albuquerque i New Mexico tvingade piloten avbryta landningen. Efter att ha stigit igen och cirklat runt flygplatsen kunde piloten landa planet utan problem, berättar en AFP-reporter som var ombord. Piloten förklarade efteråt att det första försöket hade fått avbrytas eftersom det var "trafik på landningsbanan".

– Jag är glad att jag kan berätta att det är stort valdeltagande i de stater där vi behöver stora valdeltaganden: Virginia, Florida, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, sade McCain, rapporterar TT

– Jag kan prata med er länge, men det kan kosta oss röster, lade han till.

Flera delstater talar om "exempellöst" valdeltagande.

– Det är fenomenalt, sade Virginiapolitikern Jean Jensen på en presskonferens, där det framkom att upp till 40 procent hade röstat redan klockan 10 i delstaten.

- En del säger att 50 procent av de röstberättigade i Virginia redan har röstat.

- Virginia är en av de omtvistade delstaterna, traditionellt röd (republikansk) men Obamalägret hoppas kunna vinna den nu.

- Missouri har sedan 1904 års val, med ett undantag, alltid röstat på vinnaren i presidentvalen.

- Och i den ofta betydelsefulla staten Ohio gissade myndigheter på 80 procents valdeltagande, vilket är mycket högt med USA-mått mätt.

Det förekom också rapporter om strejkande röstningsapparater och andra problem i vallokaler. McCains kampanjkontor lämnade in ett officiellt klagomål mot att vissa kommuner i Virginia varit sena med att skicka ut röstsedlar till militärpersonal på annan ort, vilka därmed inte kunnat rösta i tid.

Även i den segertippade demokraten Barack Obamas hemstad Chicago var trycket hårt, inte minst i lokalen där Obama själv röstade.

Det är som ett snöskred, sade valförrättaren Maurice Pruitt, som aldrig sett något liknande trots att han jobbat med fyra presidentval. Han gissade att deltagandet i distriktet kunde bli över 90 procent.

Innan huvudpersonen själv röstade genomsöktes vallokalen av Secret Services livvaktsstyrka i timmar, och flera kvarter runt hans hus var avspärrade.

Säkerhetspådraget var också enormt i området kring Grant Park i centrala Chicago, där Obama skulle hålla det som förmodades bli ett segertal inför kanske en miljon människor. Det vimlade av poliser på marken, i luften och ute i Lake Michigan. Det rekordvarma 20-gradiga vädret väntades inte precis minska publiktrycket.

Omkring en tredjedel av väljarna röstade i förtid. Det är en rekordstor siffra. Av de förtidsröstande var Obamas väljare starkt representerade.

Och allt tydde i slutskedet på en Obamaseger. Optimistiska demokrater fick på valdagen oväntat medhåll från Karl Rove, chefsstrategen bakom president George W Bushs valsegrar 2000 och 2004, som spådde storseger för Obama. Om inte skulle det troligen väckas misstankar i demokratiska läger om valfusk, samtidigt som medier och opinionsmätare skulle få skämmas ögonen ur sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!