Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cigarett orsakade bussbrand

- 05/11/2008, 06:30 -

Ett 20-tal människor omkom i en explosionsartad brand ombord en buss på en motorväg utanför Hannover på tisdagskvällen. En passagerare som rökte på toaletten låg bakom branden.

Busschauffören stannade snabbt till vid vägrenen vid en avfart väster om tyska Hannover, men i paniken som uppstod lyckades bara ett tiotal av de sammanlagt minst 30 människorna ombord hinna ut.

Tysk polis uppgav tidigt på onsdagen att branden orsakats av att en passagerare som rökt inne på bussens toalett inte släckt cigaretten ordentligt. När rök började sippra ut från toalettdörren öppnades den av en passagerare, varvid eldslågor slog ut och satte eld på Mercedesbussens inredning inom några sekunder.

Bilder från platsen visade ett rykande, helt utbränt bussvrak omgivet av brandmän och brandbilar. I lokala medier sade räddningsarbetare att olyckan var den värsta de någonsin sett och att bara de som suttit nära mittgången hade kunnat fly.

Bussen, som använts av en firma från Hannover, uppges ha varit på väg hem från en dagsutflykt till staden Haltern am See i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Jag är djupt skakad av offrens fruktansvärda öde, sade landets transportminister Wolfgang Tiefensee. Han sade att en grundlig undersökning kring olyckans omständigheter ska göras för att se om säkerhetsrekommendationer följts ordentligt.

Bussolyckan är den värsta i Tyskland på 16 år. 1992 dödades 21 personer och 35 skadades i en kollision i sydvästra Tyskland och i juni 2007 dog 13 personer när en lastbil kolliderade med en buss utanför staden Halle, rapporterar TT.

Skrivet av: