Cigarett orsakade bussbrand

Ett 20-tal människor omkom i en explosionsartad brand ombord en buss på en motorväg utanför Hannover på tisdagskvällen. En passagerare som rökte på toaletten låg bakom branden.


Busschauffören stannade snabbt till vid vägrenen vid en avfart väster om tyska Hannover, men i paniken som uppstod lyckades bara ett tiotal av de sammanlagt minst 30 människorna ombord hinna ut.

Tysk polis uppgav tidigt på onsdagen att branden orsakats av att en passagerare som rökt inne på bussens toalett inte släckt cigaretten ordentligt. När rök började sippra ut från toalettdörren öppnades den av en passagerare, varvid eldslågor slog ut och satte eld på Mercedesbussens inredning inom några sekunder.

Bilder från platsen visade ett rykande, helt utbränt bussvrak omgivet av brandmän och brandbilar. I lokala medier sade räddningsarbetare att olyckan var den värsta de någonsin sett och att bara de som suttit nära mittgången hade kunnat fly.

Bussen, som använts av en firma från Hannover, uppges ha varit på väg hem från en dagsutflykt till staden Haltern am See i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Jag är djupt skakad av offrens fruktansvärda öde, sade landets transportminister Wolfgang Tiefensee. Han sade att en grundlig undersökning kring olyckans omständigheter ska göras för att se om säkerhetsrekommendationer följts ordentligt.

Bussolyckan är den värsta i Tyskland på 16 år. 1992 dödades 21 personer och 35 skadades i en kollision i sydvästra Tyskland och i juni 2007 dog 13 personer när en lastbil kolliderade med en buss utanför staden Halle, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.