Lördag 16 Okt
Stockholm

Pressröster gillar "Obamerica"

Tidningar över hela världen hyllar Barack Obamas valseger, men betonar att han får jobba hårt. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidningar över hela världen hyllar Barack Obamas valseger men betonar att den förste svarte amerikanske presidenten får jobba hårt hemma och utomlands för att förverkliga sin dröm.

Signalorden i Obamas valrörelse "Ja, vi kan", "förändring" och "dröm" återkom på förstasidorna på många språk på torsdagen.

Tyska Bild lekte med Obamas slogan: "JA, VI KAN vara vänner!".

"Vi har förälskat oss i det nya, det annorlunda, det goda Amerika. 'Obamerica'. Den nya transatlantiska omfamningen är en historisk möjlighet", skriver Bild.

"Förd till makten utan en verkligt etablerad doktrin, har han nu ansvar för den amerikanska drömmen", skriver franska Le Monde.

Oberoende egyptiska al-Badil tror inte på förändring, då amerikansk politik "bibehåller Israels överhöghet över alla dess arabiska grannar och oljan på ett acceptabelt pris".

"Det som hände i går var vackert, underbart och ger Amerika hopp", skriver libanesiska as-Safir som står syrisk- och iranskstödda partier nära.

Japanska tidningar känner obehag för att Obama kan inrikta sin asiatiska diplomati på Kina och lockas av protektionism.

"Den japansk-amerikanska alliansen står inför ett prov", skriver konservativa Sankei Shimbun.

"Förhoppningarna han har väckt är så starka att besvikelse kommer att vara hans största fiende från dag ett", skriver franska Libération.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela