Ingen rast för "No Drama Obama"

Barack Obama har börjat vaska fram sin regering. Här är några nyckelroller.


Den nya presidenten tog bara en tur till gymmet efter valnatten innan innan han satte sig i långa möten med sina medarbetare i hemstaden Chicago. Om tio veckor flyttar han till Vita Huset. In med Obama - ut med George W Bush.

Nu ska en ny regering bildas. Amerikanska medier har spekulerat vilka Obama kommer att ge nyckelposter. Två namn nämns oftare än andra. Bushs försvarsminister Robert Gates kan komma att stanna på sin post och president Bill Clintons finansminister.

Den erkände ekonomen Larry Summers, kan göra comeback. När USA krigar i både Irak och Afghanistan och sjunker ner i ekonomisk kris är det förstås två avgörande poster.

Kennedy x 2? Miljörättsadvokaten Robert F Kennedy och kusinen Caroline Kennedy kan få framträdande roller som chef för miljöskyddsstyrelsen EPA och FN-ambassadör.

Framträdande personer inom Obamas effektiva valkampanj, såsom chefen David Plouffe och strategen David Axelrod, kan också räkna med fina jobb.

Obama ska också ha bett Rahm Emanuel att bli stabschef i Vita huset. Han räknas som den fjärde mäktigaste demokraten i representanthuset och var rådgivare till Bill Clinton. Emanuel Rahm rapporteras vara intresserad. Han är känd som en mycket rättfram politiker, vilket rönt honom öknamnet "Rahmbo". Valet av stabschef kan tolkas som ett "good cop, bad cop"-upplägg.

Obama själv är enligt medarbetare känd för sitt lugn, och har därför kallats No Drama Obama. Den blivande presidenten väntas föra med sig en ledarstil präglad av överläggningar och betänksamhet. Det är en stor kontrast mot Bush som är känd för att gå mera på magkänsla.

I onsdags meddelade Obama att han upprättar ett övergångskansli i Washington som ska sköta omvandlingen från kampanj till regering, granska ministerkandidater och göra en översyn av de federala myndigheterna. Man kan följa arbetet på change.gov.

Peder Broberg// TT

Nedan: Barack Obama är en bra retoriker, men kan han sjunga?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.