Söndag 24 Okt
Stockholm

Bush värnar frihandeln

När ledare från hela världen i nästa vecka samlas för att diskutera finanskrisen får de inte utnyttja den som förevändning för att bygga handelshinder, anser USA:s president George W Bush. Mötet hålls i Vita huset 15 november.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När ledare från hela världen i nästa vecka samlas för att diskutera finanskrisen får de inte utnyttja den som förevändning för att bygga handelshinder, anser USA:s president George W Bush.

Ledare för G20-gruppen träffas för toppmöte om finanskrisen i Washington i nästa vecka. Budskapet från värden, president Bush, blir då att de inte ska använda krisen som en ursäkt för att upprätta handelshinder och överge principerna om frihandel, sade en högt uppsatt amerikansk regeringskälla på onsdagen.

– Det här toppmötet och den här processen handlar inte om att överge marknadsprinciper eller röra oss mot en enskild global regleringsmekanism, sade källan som inte ville namnges. Vi tror inte det finns stöd varken i Europa eller på andra håll för att ge en enskild myndighet makt att reglera alla världens finansmarknader.

Mötet med de 20 länderna ska hållas i Vita huset den 15 november. Enligt källan undersöker arrangörerna om den tillträdande presidenten Barack Obama vill skicka företrädare för sin kommande administration till mötet.

Vita huset har tidigare sagt att mötet ska utmynna i ett principuttalande, medan andra länder, i synnerhet Frankrike, har förespråkat konkreta åtgärder. En källa i Vita huset sade till nyhetsbyrån AFP att mötet troligen kommer att leda till någon form av handlingsplan med åtgärder som ska vidtas inom den närmaste framtiden. Det kan röra sig om sätt att öka insyn, förbättra riskbedömningar, förbättra samordningen mellan kontrollerande myndigheter och till och med antagande av regler inom områden som bokföring och kapitalbildning, rapporterar TT.

G20 omfattar de sju industriländerna i G7 gruppen samt Argentina, Australien, Brasilien, Kina, Indien, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet samt EU.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela