Bush värnar frihandeln

När ledare från hela världen i nästa vecka samlas för att diskutera finanskrisen får de inte utnyttja den som förevändning för att bygga handelshinder, anser USA:s president George W Bush. Mötet hålls i Vita huset 15 november.


När ledare från hela världen i nästa vecka samlas för att diskutera finanskrisen får de inte utnyttja den som förevändning för att bygga handelshinder, anser USA:s president George W Bush.

Ledare för G20-gruppen träffas för toppmöte om finanskrisen i Washington i nästa vecka. Budskapet från värden, president Bush, blir då att de inte ska använda krisen som en ursäkt för att upprätta handelshinder och överge principerna om frihandel, sade en högt uppsatt amerikansk regeringskälla på onsdagen.

– Det här toppmötet och den här processen handlar inte om att överge marknadsprinciper eller röra oss mot en enskild global regleringsmekanism, sade källan som inte ville namnges. Vi tror inte det finns stöd varken i Europa eller på andra håll för att ge en enskild myndighet makt att reglera alla världens finansmarknader.

Mötet med de 20 länderna ska hållas i Vita huset den 15 november. Enligt källan undersöker arrangörerna om den tillträdande presidenten Barack Obama vill skicka företrädare för sin kommande administration till mötet.

Vita huset har tidigare sagt att mötet ska utmynna i ett principuttalande, medan andra länder, i synnerhet Frankrike, har förespråkat konkreta åtgärder. En källa i Vita huset sade till nyhetsbyrån AFP att mötet troligen kommer att leda till någon form av handlingsplan med åtgärder som ska vidtas inom den närmaste framtiden. Det kan röra sig om sätt att öka insyn, förbättra riskbedömningar, förbättra samordningen mellan kontrollerande myndigheter och till och med antagande av regler inom områden som bokföring och kapitalbildning, rapporterar TT.

G20 omfattar de sju industriländerna i G7 gruppen samt Argentina, Australien, Brasilien, Kina, Indien, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet samt EU.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.