Lördag 16 Okt
Stockholm

Britterna återkallar Thaksins visum

Thailands före detta premiärminister är inte längre välkommen på de brittiska öarna.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De brittiska myndigheterna har återkallat den störtade thailändske premiärministern Thaksin Shinawatras och hans hustru Potjamans visum.

Uppgiften kom på lördagen från en anonym flygbolagskälla, som uppgav att den brittiska ambassaden på fredagen via e-post informerat alla flygbolag att inte tillåta att paret gå ombord på något plan till Storbritannien.

– Den brittiska ambassaden skickar e-post till alla flygbolag. Det är ett vanligt tillvägagångssätt, för att inget flygbolag ska ta dem ombord från någon destination till Storbritannien, sade han.

Ambassaden vägrade att bekräfta eller dementera uppgiften. Nyhetsbyrån AFP har dock tagit del av e-posten där det står att läsa att den brittiska gränsmyndigheten återkallat visumen för de thailändska medborgarna Thaksin och Potjaman Shinawatra. Därutöver angavs deras passnummer.

"De angivna brittiska visumen för de listade individerna är inte längre giltiga för resor. Flygbolag uppmanas att inte ta med dessa passagerare till Storbritannien", står det att läsa i e-posten.

Thaksin avsattes i september 2006 i en militärkupp och anklagades då för omfattande korruption. I augusti flydde han till London efter att hans hustru dömts för skattebrott. Han sade då att han aldrig kommer att få en rättvis rättegång i Thailand.

Nyligen dömdes han i sin frånvaro till två års fängelse för att ha använt sitt politiska inflytande för att hjälpa sin hustru att via landets centralbank köpa attraktiva fastigheter billigt.

Var Thaksin befann sig på lördagen är oklart, men vissa uppgifter gjorde gällande att han är på väg från Kina till Filippinerna.

Thaksins Thailandbaserade talesman sade att han inte kan bekräfta uppgifterna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela