Lördag 16 Okt
Stockholm

Antalet döda ökar

Två barn har hittats oskadda av räddningsarbetare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våningar rasade under lektionerna

Minst 82 skolbarn och lärare omkom när en skolbyggnad i ett slumkvarter störtade samman i utkanten av Haitis huvudstad Port-au-Prince på fredagen. Men det finns hopp om överlevande.

– Räddningsarbetare har hittat två oskadda barn från rasmassorna. De har återförenats med sina familjer, sa Rob Droue, talesman för Röda korset.

Katastrofen inträffade när den tre våningar höga La Promesse-skolan i förstaden Petionville rasade medan lektionerna pågick. Några väggar föll ned över intilliggande hus och krossade dem också.

–Vi har för ögonblicket räknat till 50 döda och ytterligare 85 skadade, sade Nadia Lochard vid civilförsvarskontoret tidigare.

En siffra som nu alltså stigit till 82.

–Men det är fortfarande många barn kvar under rasmassorna. Vi har sett tecken på att de är vid liv och försöker organisera hjälp för att rädda dem, sade hon.

Lochard sade att franska brandmän från Guadeloupe kommer att anlända under natten för att delta i räddningsarbetet.

"Gråtande och skrikande föräldrar letade desperat efter sina barn"

Omkring 700 elever i åldrarna tre till 20 år gick i den av kyrkan drivna skolan i förstaden till Port-au-Prince. Det är dock oklart hur många av dem som befann sig i byggnaden när den rasade.

Ytterligare en våning var under byggnad ovanpå trevåningsbyggnaden när den rasade och även förstörde fem intilliggande hus.

Gråtande och skrikande föräldrar letade desperat efter sina barn bland betongblocken, där många lik av skolbarn låg fastklämda.

Vägarna runt skolan var så fullpackade med människor som kom för att leta efter sina barn att en del av räddningspersonalen måste flygas in med helikopter.

Den fattiga karibiska republiken saknar i stort sett modern räddningsutrustning. Haiti brottas dessutom just nu med följderna av den förödelse som fyra svåra tropiska oväder i snabb följd åstadkommit i år. Mer än 800 människor omkom och 60 procent av skörden förstördes.

Se Räddningsarbetet (varning för starka bilder).

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela