Ny abortlag: Dina uppgifter läggs ut på nätet

Ålder, ras, tidigare aborter. Allting görs offentligt på internet.


OKLAHOMA. Kvinnor som vill göra aborter i Oklahoma, USA kommer tvingas avslöja en rad personliga detaljer om sitt liv. Bland annat måste de uppge hur många aborter de gjort tidigare, hur många barn de har och hur deras förhållande fungerar. Allting kommer sedan att göras offentligt via en statlig hemsida.

Måste svara på 34 frågor

Jennifer Mondino, en advokat för centret för reproduktiva rättigheter, anser att lagen är till för att göra kvinnor nervösa över att besöka en abortläkare.

–Syftet med den här lagen är att förhindra fler aborter i Oklahoma. Det finns andra stater som också kräver att du som kvinna fyller i formulär med frågor vid en abort, men inte på samma sätt som detta. Det är mycket ovanligt att sådana personliga detaljer görs offentliga på nätet, säger Mondino till The Guardian.

Den nya lagen, som kommer att börja gälla från den första november, tvingar abortsökande kvinnor att svara på 34 frågor om deras ålder, förhållande, utbildningsnivå, hur många gånger de varit med barn och hur många aborter de gjort. Kvinnorna måste också uppge anledningen till varför de gör abort.

Svaren kommer att göras tillgängliga via en allmänn hemsida under Oklahomas hälsodepartement.

Läkare som inte lyder riskerar förlora läkarlegitimation

Läkare som vägrar att följa lagen kommer att åtalas och riskerar att förlora sin läkarlegitimation.

Förra månaden började en annan abortlag att gälla i Oklahoma.

Denna lag kräver att abortläkaren tar ultraljud på mamman, placerar skärmen framför henne och beskriver hur barnets organ och lemmar utvecklas.

Kvinnan måste inte titta på skärmen, men tvingas att lyssna på läkarens beskrivning.

"Vem vet, kanske barnet skulle vunnit Nobelpriset"

Republikanen och senatorn i Oklahoma, Todd Lamb, står bakom lagen.

–Det här är till för att mamman ska kunna få reda på så mycket som möjligt om fostret innan hon bestämmer sig. Vem vet, kanske skulle barnet växa upp och vinna Nobelpriset.

Abortmotståndare i andra delstater följer utvecklingen noggrant.

–Oklahoma har blivit ledande i antiabortlagar, säger Mondino till The Guardian.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!