Lördag 16 Okt
Stockholm

Ekonomer kritiserar Irans president

I ett öppet brev riktar 60 iranska ekonomer kritik mot Mahmoud Ahmadinejad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

(TT)I ett öppet brev på lördagen riktar 60 iranska ekonomer skarp kritik mot presidentens aggressiva politik mot omvärlden, som enligt dem berövar landet handel och investeringar.

Det öppna brevet, som publicerades av den halvofficiella nyhetsbyrån Ilna, fördömer "det höga pris landet får betala för de negativa följderna av regeringens politik".

De 60 ekonomerna från viktiga universitet runt om i Iran är i synnerhet kritiska mot "den missriktade handelspolitiken och den spänning som byggts upp gentemot resten av världen, som berövat Iran möjligheter till handel och utländska investeringar".

FN-sanktionerna, som införts med anledning av regimens vägran att sluta anrika uran, har enligt ekonomerna kostat landet mångmiljardbelopp i utebliven handel.

I brevet kritiseras regimens "extremistiska idealism", "förhastade åtgärder" och "frånvaron av kostnadsberäkningar för de ekonomiska programmen".

President Mahmoud Ahmadinejad kom till makten 2005 på populistiska löften om storsatsningar på infrastruktur och billiga lån som skulle skapa fler arbeten. Landets oljeinkomster har enligt de 60 ekonomerna förslösats på ett oansvarigt sätt, något som presidenten redan tidigare fått skarp kritik för. Han anses ha uppmuntrat till ökad konsumtion som drivit upp importen, i stället för att investera i den inhemska industrin och spara för framtiden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela