Balibombare avrättade i Indonesien

Indonesien har avrättat de tre militanta muslimer som dömts för Balibombningarna.


AVRÄTTADES I APELSINLUND

Indonesien har avrättat tre militanta muslimer som dömts till döden för Balibombningarna som dödade 202 människor, varav sex svenskar, den 12 oktober år 2002. De tre terroristerna, 47-årige Amrozi, hans 48-årige bror Mukhlas och konspirationens 38-årige ledare Imam Samudra, sköts i en apelsinlund nära fängelset på ön Nusakambangan utanför Java.

– Oj! Vad bra, säger svenska Antonia Meijer som tillsammans med sin man och tre vänner klarade sig med livet i behåll, trots att de befann sig bara 30-40 meter från den plats där en av bomberna exploderade. De vände sig aldrig om efter smällen.

– Vi sprang för att försöka rädda oss själva. Det var kaos och vi trodde hela tiden att det skulle smälla igen.

Än i dag, sex år senare, mår Antonia Meijer dåligt av händelsen.

– Det räcker med att titta på tv och det är något om en bomb eller terror. Hör jag en smäll så känner jag att jag vill fly.

ÄNKAN: HOPPAS GUD TAR HAND OM DEM

På en presskonferens i Imam Samudras hemort Serang på västra Java lästes ett brev från hans hustru upp: "Jag hoppas att Gud tar väl hand om dem och utsätter dem som behandlade dem så orättvist för sin allra värsta behandling", sade änkan i brevet. Attentatsmännen dömdes till döden för fem år sedan för bombdåden på Bali som krävde 164 utlänningars och 38 indonesers liv. Sex av offren var svenskar.

KOPPLINGAR TILL AL-QAIDA

I en intervju för Reuters förra året sade mördarna att det enda de beklagade var att det fanns muslimer bland dödsoffren. Terroristerna var medlemmar av islamiströrelsen Jemaah Islamiyah som anses ha kopplingar till al-Qaida. Gärningsmännen har upprepade gånger överklagat dödsdomarna, senast under fastemånaden ramadan i september.

(TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.