Hamas: Krig - inte diskussion - är lösningen

- 25/10/2009, 21:02 -

"Israel provocerar miljarder muslimer världen över."

Judarnas och muslimernas heligaste plats, Tempelberget eller Haram al-Sharif, stormades i dag av israelisk polis. Stenkastande arabiska ungdomar skadade tre poliser, medan polisen skadade 25 palestinska ungdomar under upploppet i Gamla Jerusalem.

Samtidigt som konfrontationen pågick grep polisen Palestinas president Mahmoud Abbas rådgivare gällande Jerusalemfrågor, Hatam Abd al-Qadir.

al-Qadir är misstänkt för att ha uppviglat till upploppet och attackerat poliser.

Efter dagens upplopp uppgav Hamas politiska ledare, Khaled Meshal:

–Jerusalems öde kommer inte att lösas genom diskussioner utan jihad (heligt krig) och motstånd, enligt Haaretz.

På samma gång haglar kritiken mot den israeliska polisen in. Enligt Jordanien har israelisk polis tillsammans med radikala judar "provocerat fram upploppet."

–Om Israel fortsätter att provocera på dessa heliga platser bryter de mot internationella lagar och konventioner och kommer tvinga fram mer våld, säger Jordaniens minister för media och kommunikation, Nabil Sharif, i ett uttalande.

Under sexdagarskriget 1967 tog Israel Östra Jerusalem från Jordanien. Ur fredsförhandlingarna, som blev klara 1994, framgår att Israel har erkänt Jordaniens rätt att se efter alla muslimska och kristna heliga platser i Jersualem.

Relationerna mellan Israel och Jordanien har varit ansträngda de senaste veckorna. Två gånger har den jordanska regeringen kallat in Israels ambassadör och protesterat över vad som håller på att hända vid Temple Mount.

På söndagen varnade politikern Talab Al-Sana, från United Arab List, Israel:

–Israel provocerar miljarder muslimer världen över, som inte skulle tveka att skydda Temple Mount med deras kroppar.

Bland palestiner cirkulerar det rykten om att judiska extremister har planer på att skada al-Aqsamoskén - den tredje heligaste platsen för muslimer - som ligger på Temple Mount.

Men den israeliska polischefen, David Cohen, menar att det är ledare som predikar i moskén som uppviglar till protesterna som nu har spillt över i stenkastning.

–Vi kommer med kraft att få de ansvariga för upploppen att sluta. Vår policy är att Temple Mount ska vara öppet för både judiska och muslimska besökare, i dag och alla andra dagar, säger Cohen till Haaretz.

Se bildspel från dagens upplopp ovan.

Skrivet av: