Lördag 23 Okt
Stockholm

Sverige vill förhandla med Ryssland

Sverige och Storbritannien vill ha nytt samarbetsavtal med Ryssland. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige och Storbritannien vill återuppta förhandlingarna mellan EU och Ryssland om ett nytt samarbetsavtal, eftersom det ligger i både EU:s och Rysslands intresse att parterna kommer överens. Det skriver Carl Bildt och hans brittiske kollega David Miliband i ett gemensamt uttalande.

– Men det innebär inte samma sak som att återgå till det läge som rådde innan kriget i Georgien, tillade de.

EU:s utrikesministrar ska träffas på måndagen för att diskutera möjligheten till förnyade förhandlingar.

Sverige och Storbritannien, som båda varit mycket kritiska mot Rysslands agerande i Georgienkonflikten, kan nu tänka sig att tina upp de frysta förhandlingarna om ett nytt partnerskapsavtal med Ryssland.

"Samtidigt som vi noterar att grunderna för ett strategiskt partnerskap med Ryssland, baserat på gemensamma värderingar, inte finns i dag, kan vi stödja ett återupptagande av förhandlingarna om ett nytt ramverksavtal mellan EU och Ryssland, därför att vi anser att de frågor som kommer att behandlas där ligger både i EU:s och Rysslands intresse", skriver de båda utrikesministrarna.

Förhandlingarna frystes i september av EU:s stats- och regeringschefer i väntan på att ryska soldater skulle dra sig tillbaka till de positioner de hade före kriget mot Georgien bröt ut den 7 augusti.

De båda anser att samarbetet med Ryssland behövs.

"Förhandlingarna om avtalet är ett pragmatiskt sätt att driva våra intressen inom ett antal viktiga områden, såsom energi, klimatförändringar och handel, och ett fördjupande av det regelbaserade ramverket för våra relationer", skriver Bildt och Miliband.

Trots att de nu kan gå med på att återuppta förhandlingarna är de djupt oroade över att Ryssland fortfarande inte helt dragit sig tillbaka till positionerna före den 7 augusti och att EU-observatörerna inte får tillträde till Sydossetien.

EU måste göra klart på vilken grund förhandlingarna återupptas:

"Vi är inte tillbaka i "business as usual" och inte heller vänder vi blad vad gäller konflikterna i Georgien", skriver de.

Bildt och Miliband kommer på måndagens utrikesministermöte i Bryssel uppmana sina kollegor att hålla relationerna mellan EU och Ryssland under regelbunden granskning.

"Vi är övertygade om möjligheten att bibehålla EU:s enighet kring detta nyktra tillvägagångssätt", avslutar de.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela