Stockholm

Khaddafi vill ha rysk kärnkraft

Muammar Khaddafi efterfrågade rysk atomteknikhjälp vid sitt Moskvabesök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att Libyen har Afrikas största oljereserver uppges Muammar Khaddafi vid sitt Moskvabesök efterfråga rysk atomteknikhjälp. Han rapporteras erbjuda Ryssland möjlighet att bygga en stor flottbas i Medelhavet.

Sedan Libyen de senaste åren åtminstone ekonomiskt tagit på sig ansvaret för en rad av 1980-talets stora terrordåd har det resursrika ökenlandet uppvaktats intensivt av västvärlden. Men Ryssland vill också vara med, och under diktatorn Muammar Khaddafis Moskvabesök i helgen diskuteras flera förslag som kan väcka oro i EU och USA.

Libyen har avsagt sig alla kärnvapenambitioner, men verkar nu berett att köpa atomteknik och bränsle från Ryssland. En Reutersreporter sade sig på lördagen ha sett utkastet till ett libysk-ryskt avtal som ska resultera i forskningsreaktorer i Libyen.

Den ryska atomexporten är sedan tidigare ett trätoämne med väst, som befarar att Moskva tycker det är viktigare att få bra betalt för sitt kunnande än att kärntekniken hålls borta från fel händer.

I fredags, då Khaddafi inledde sitt tredagarsbesök i ett kylslaget Moskva, rapporterade tidningen Kommersant att han erbjuder de ryska ledarna att få bygga en stor flottbas vid Medelhavsstaden Benghazi, ett 50-tal landmil sydväst om Kreta. Det skulle i så fall innebära en fördubbling av den ryska flottans fasta utlandsnärvaro - den enda fullskaliga flottbasen Ryssland har utomlands är Sevastopol i Ukraina.

Khaddafi träffade på lördagen såväl president Dmitrij Medvedev som premiärminister Vladimir Putin. Moskvaresan är Khaddafis första sedan 80-talet, och när Putin i våras kom till Tripoli var han den förste ryske ledaren där i modern tid.Tält med grill Lika historiskt var det när USA:s utrikesminister Condoleezza Rice - "min kära svarta afrikanska kvinna" som Khaddafi kallade henne - kom på Tripolivisit för mindre än två månader sedan, det första sådana besöket sedan 1950-talet.

Också EU-länder har deltagit i uppvaktningen av den nordafrikanska diktaturen, särskilt då Frankrike, som i slutet av förra året lät Khaddafi smälla upp sitt traditionella beduintält i Paris. President Nicolas Sarkozy tog emot den libyske ledaren för underskrift av en rad delvis kontroversiella samarbetsavtal.

Tältet är, som alltid, med även i Moskva. För att hålla värmen uppe i det ryska novembermörkret har Saharasonen Khaddafi även låtit installera en rejäl grillanläggning framför tältet i en av Kremls trädgårdar.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.