Khaddafi vill ha rysk kärnkraft

Muammar Khaddafi efterfrågade rysk atomteknikhjälp vid sitt Moskvabesök.


Trots att Libyen har Afrikas största oljereserver uppges Muammar Khaddafi vid sitt Moskvabesök efterfråga rysk atomteknikhjälp. Han rapporteras erbjuda Ryssland möjlighet att bygga en stor flottbas i Medelhavet.

Sedan Libyen de senaste åren åtminstone ekonomiskt tagit på sig ansvaret för en rad av 1980-talets stora terrordåd har det resursrika ökenlandet uppvaktats intensivt av västvärlden. Men Ryssland vill också vara med, och under diktatorn Muammar Khaddafis Moskvabesök i helgen diskuteras flera förslag som kan väcka oro i EU och USA.

Libyen har avsagt sig alla kärnvapenambitioner, men verkar nu berett att köpa atomteknik och bränsle från Ryssland. En Reutersreporter sade sig på lördagen ha sett utkastet till ett libysk-ryskt avtal som ska resultera i forskningsreaktorer i Libyen.

Den ryska atomexporten är sedan tidigare ett trätoämne med väst, som befarar att Moskva tycker det är viktigare att få bra betalt för sitt kunnande än att kärntekniken hålls borta från fel händer.

I fredags, då Khaddafi inledde sitt tredagarsbesök i ett kylslaget Moskva, rapporterade tidningen Kommersant att han erbjuder de ryska ledarna att få bygga en stor flottbas vid Medelhavsstaden Benghazi, ett 50-tal landmil sydväst om Kreta. Det skulle i så fall innebära en fördubbling av den ryska flottans fasta utlandsnärvaro - den enda fullskaliga flottbasen Ryssland har utomlands är Sevastopol i Ukraina.

Khaddafi träffade på lördagen såväl president Dmitrij Medvedev som premiärminister Vladimir Putin. Moskvaresan är Khaddafis första sedan 80-talet, och när Putin i våras kom till Tripoli var han den förste ryske ledaren där i modern tid.Tält med grill Lika historiskt var det när USA:s utrikesminister Condoleezza Rice - "min kära svarta afrikanska kvinna" som Khaddafi kallade henne - kom på Tripolivisit för mindre än två månader sedan, det första sådana besöket sedan 1950-talet.

Också EU-länder har deltagit i uppvaktningen av den nordafrikanska diktaturen, särskilt då Frankrike, som i slutet av förra året lät Khaddafi smälla upp sitt traditionella beduintält i Paris. President Nicolas Sarkozy tog emot den libyske ledaren för underskrift av en rad delvis kontroversiella samarbetsavtal.

Tältet är, som alltid, med även i Moskva. För att hålla värmen uppe i det ryska novembermörkret har Saharasonen Khaddafi även låtit installera en rejäl grillanläggning framför tältet i en av Kremls trädgårdar.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.