Söndag 4 Dec
Stockholm

Nya robotar i Kaliningrad

Ryssland planerar att placera ett batteri Iskanderrobotar i Kaliningrad. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Ryssland planerar att placera ett batteri Iskanderrobotar i den ryska enklaven Kaliningrad, sade president Dmitrij Medvedev i sitt första formella tal till nationen sedan han övertog presidentposten från Vladimir Putin i maj.

Iskanderroboten har en räckvidd på 400 kilometer.

Beslutet att placera robotar i Kaliningrad, på gränsen till Polen, är en direkt reaktion på USA:s planerade robotsköld i Europa. Anledningen är att skölden hotar Rysslands säkerhet, sade Medvedev som också meddelade att tidigare planer på att lägga ner tre ryska robotförband har ställts in.

Enligt Medvedev var sommarens "tragedi" i Sydossetiens huvudstad Tschinvali resultatet av den amerikanska regeringen som Medvedev säger är självisk, inte tål kritik och föredrar att agera utan stöd från andra stater.

Dmitrij Medvedev sade också att Ryssland kommer att använda elektronisk störningsutrustning mot delar av den robotsköld som USA planerar att förlägga till Polen och Tjeckien.

Medvedev kommenterar också Rysslands relation till grannlandet Georgien. Enligt Reuters menar Medvedev att sommarens konflikt i Georgien använts som ett svepskäl för Natos intrång i Rysslands närområde.

I sitt tal lovade Medvedev också att slå till hårt mot extrema grupper i landet. Uttalandet kommer dagen efter att fler än 500 nationalister greps av polis under en demonstration i Moskva.

Presidenten uttryckte optimism om Rysslands förmåga att rida ut och stärkas av den globala finanskrisen.

Mandatperioden för Rysslands president bör förlängas till sex år, föreslog Medvedev vidare. Han anser även att mandatperioden för det ryska parlamentets underhus (duman) ska förlängas från fyra till fem år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.