Svenska kustkorvetter till Somalia

Svenska marinen ska skydda mot pirater.(TT)


Den svenska regeringen överväger att skicka två kustkorvetter och ett stödfartyg till Somalia för att skydda mattransporter från pirater.

EU:s insats i Somalia, som godkändes av unionens försvarsministrar på måndagen, handlar dels om att hindra piratverksamhet, dels att skydda biståndstransporter med mat från att bli kapade av pirater.

Det är den sistnämnda delen som Sverige vill delta i. Ännu är inget beslut fattat om det svenska bidraget, men försvarsminister Sten Tolgfors säger att man förbereder att kunna skicka två kustkorvetter och ett stödfartyg. Också andra EU-länder är beredda att bidra.

– Det ser bra ut för att den här insatsen ska kunna genomföras. Det är en ren humanitär insats, säger Tolgfors efter ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

Insatsen ska dra i gång i början av december och de deltagande länderna ska byta av varandra. För Sveriges del är det senare delen av nästa sommar som är aktuellt.

Men det handlar inte bara om att få fram fartyg. Många EU-länder grubblar över juridiska spörsmål.

–Flera av mina kollegor sade att de avskaffade lagar om sjöröveri för hundra år sedan, säger Tolgfors.

Och det finns också rättssäkerhetsproblem.

– Om Sverige griper somaliska pirater kan de inte utvisas till Somalia, för det är ett land som inte har de rättssäkerhetsgarantier som vi har. Så vad gör man med dem i så fall? Vi ska inte jaga pirater, vi ska skydda hjälpsändningar, men om? frågar Tolgfors.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!