Måndag 18 Okt
Stockholm

USA godkände angrepp i flera länder

USA:s attack in i Syrien nyligen var ingen engångsföreteelse. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s attack in i Syrien nyligen var ingen engångsföreteelse. I flera år har amerikanska militären använt ett hemligt dokument utfärdat på högsta nivå för att angripa mål i länder som USA inte ligger i krig med.

Efter den 11 september 2001 utfärdade president George W Bush och hans närmaste krets flera order tänkta att underlätta kampen mot al-Qaida. Bland annat tilläts CIA hålla och förhöra misstänkta terrorister i fängelser i andra länder.

Nu avslöjar anonyma källor för New York Times att försvarsminister Donald Rumsfeld också utfärdade ett dokument som ger militären rätt att slå till mot misstänkta al-Qaida-nästen i ett 20-tal länder, bland annat Syrien och Pakistan.

Enligt tidningen har över tio sådana attacker utförts sedan dokumentet utfärdades i början av 2004. Attacken mot en byggarbetsplats i Syrien i oktober var en sådan. Också angreppet mot en misstänkt al-Qaida-bas i Pakistan 2006 godkändes med stöd av dokumentet.

Syftet är att skynda på processen när tiden är knapp. Medan det tidigare kanske tog flera dagar att få klartecken för ett intrång i ett främmande land gör dokumentet att specialstyrkor kan slå till efter bara några timmar.

Bland länderna som omfattas av dokumentet finns också Somalia, Jemen, Saudiarabien och flera andra arabstater. Enligt källorna finns Iran inte med i dokumentet men de utesluter inte att Iran omfattas av ett annat, liknande dokument.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela