Israel stoppar hjälp till Gaza

Israelisk polis hindrade en båt med humanitär hjälp till Gazaremsan på söndagsmorgonen.


Båten med förnödenheter stoppades av israelisk polis när den skulle lämna hamnen i Jaffa på söndagsmorgonen. Det var israeliska vänster- och fredsaktivister som tog hjälpinitiativet tillsammans med några arabiska ledamöter i det israeliska parlamentet.

– Vi höll med förberedelser för att gå till sjöss för att leverera hundratals kilon med mediciner och basvaror när marinpolisen stoppade oss, sa den israeliske parlamentsledamoten Ahmed Tibi, till Al Jazeera.

Den israeliska polisen hänvisade till säkerheten och konfiskerade båtens last.

– Vi varnade båtägaren för att han kunde gripas om han bröt mot lagen och tog sig in i Gaza, sa Micky Rosenfeld, talesman för den israeliske polisen, till Al Jazeera.

Gazaremsan blockeras av Israel, som en reaktion på att Hamas tog över makten där i juni förra året. Aktivisterna menade att man hade fredliga avsikter och står oförstående inför polisens agerande.

– Det är ett mycket fegt ingripande av människor och polis som räds vår leverans av läkemedel till Shifa-sjukhuset i Gaza, tillade Ahmed Tibi.

Ahmed Tibi bekräftar att man tänker fortsätta sina ansträngningar för att nå fram med humanitärhjälp till Gaza, rapporterar CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!